Klausuler indgået før 1. januar 2016
Har du en konkurrence og/eller kundeklausul, der er indgået før 1. januar 2016, er klausulen reguleret af funktionærlovens §§ 18 og 18a.
Hvad er en konkurrenceklausul?
En konkurrenceklausul er et forbud mod at tage ansættelse i en konkurrerende virksomhed. Du må heller ikke have økonomiske interesser, fx som ejer, der konkurrerer med en tidligere arbejdsgiver efter ansættelsens ophør.
Efter, at du er fratrådt, forhindrer en konkurrenceklausul dig ikke i at arbejde hos eller udføre arbejde for din nuværende arbejdsgivers kunder eller samarbejdspartnere - med mindre disse samtidig er konkurrenter som er omfattet af klausulen.
Hvornår finder konkurrenceklausulen anvendelse?
Konkurrenceklausulen finder anvendelse, hvis du selv opsiger din stilling, eller du har givet din arbejdsgiver anledning til at opsige dig.
Du skal have været ansat i mere end tre måneder. Hvis ansættelsesforholdet har varet mere end tre måneder, men ikke længere end seks måneder, kan klausulen højst gøres gældende i seks måneder efter ansættelsesforholdets ophør.
En konkurrenceklausul gælder ikke, hvis virksomheden opsiger dig på grund af virksomhedens forhold, eller hvis du hæver ansættelsesforholdet på grund af virksomhedens misligholdelse. Det betyder fx, at hvis du bliver opsagt på grund af stillingsbortfald, fyringsrunder etc., gælder klausulen ikke, og du har heller ikke krav på kompensationen.
Hvor lang tid gælder konkurrenceklausulen?
Klausulen gælder i den periode, der er anført, men kan opsiges på et hvilket som helst tidspunkt af arbejdsgiveren med én måneds varsel til en måneds udgang. Der er intet maksimum på perioden rent lovgivningsmæssigt, men den typiske konkurrenceklausul er på ét år regnet fra din fratrædelsesdato.
Du skal være opmærksom på, at din arbejdsgiver muligvis skal betale en engangskompensation på mindst halvanden måneds løn, hvis han opsiger klausulen under ansættelsesforholdet, og du fratræder inden for seks måneder efter.
Klausulperioden starter på fratrædelsestidspunktet. Det er det tidspunkt, hvor ansættelsesforholdet er endeligt ophørt, hvilket først sker efter udløbet af opsigelsesperioden. Det gælder, uanset om du er fritstillet, har afleveret nøgler og øvrige firmaejendele mv.
Hvilke konkurrenter er omfattet?
Den generelle definition er, at det er virksomheder, der udbyder tilsvarende produkter eller ydelser til den samme kreds af kunder. Men denne definition afklarer ikke præcist, hvad du i realiteten har forpligtet dig til, og du skal huske, at du bærer risikoen for en eventuel overtrædelse, hvis det ikke fremgår klart, hvordan konkurrerende virksomhed defineres.
Hvad er en konventionalbod?
En konventionalbod er en aftalt bøde, hvorefter brud på klausulen giver arbejdsgiver ret til en aftalt økonomisk kompensation, uanset om arbejdsgiveren reelt har lidt et tab ved bruddet og uanset om overtrædelsen er forsvindende lille. Konventionalboden skal virke præventivt, og den er ofte så stor, at medarbejderen ikke tør tage risikoen i tvivlstilfælde om klausulens rækkevidde.
Hvad får jeg i kompensation?
Du har krav på minimum 50% af din månedsløn (inklusiv alle løndele) på fratrædelsestidspunktet for hver måned, som klausulen er gældende.
De første tre måneder af den periode, hvor du er bundet af konkurrenceklausulen, er der tale om en "minimumskompensation" på mindst halvanden måneds løn, der skal udbetales som et engangsbeløb den dag, du fratræder.
Herefter skal der fra den fjerde måned betales en halv måneds løn pr. måned, så længe du er bundet af klausulen. Din arbejdsgiver kan modregne nye indtægter fra andet passende arbejde i den resterende del af klausulperioden. Modregningen sker krone for krone.
Der sker ikke modregning i dagpenge, herunder arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge samt barselsdagpenge. Der sker heller ikke modregning ved indtægter fra ikke-passende arbejde. Dette gælder arbejde uden for dit faglige felt, og som ikke modsvarer dine uddannelsesmæssige og/eller erhvervsmæssige kvalifikationer.
Du er forpligtet til at være aktivt arbejdssøgende for at modtage kompensationen.
Hvad er en kundeklausul?
En kundeklausul er et forbud mod at have erhvervsmæssig forbindelse med din tidligere arbejdsgivers kunder og forretningsforbindelser. Forbuddet gælder også ansættelse hos de pågældende kunder og forretningsforbindelser. Kundeklausulen forhindrer dig ikke i at tage ansættelse i konkurrerende virksomhed, men den forhindrer dig i at arbejde med en bestemt kundekreds eller bestemte samarbejdspartnere.
Hvornår finder klausulen anvendelse?
En kundeklausul træder i kraft ved enhver fratræden, uanset om det er din arbejdsgiver eller dig, der opsiger ansættelsesforholdet. Det gælder også, selvom du ikke kan bebrejdes opsigelsen, fx ved stillingsbortfald, fyringsrunder etc.
Du skal have været ansat i mere end tre måneder. Hvis ansættelsesforholdet har varet mere end tre måneder, men ikke længere end seks måneder, kan klausulen højst gøres gældende i seks måneder efter ansættelsesforholdets ophør
Hvor lang tid gælder kundeklausulen?
Klausulen gælder i den periode, der er anført, men kan opsiges undervejs af arbejdsgiveren med én måneds varsel til en måneds udgang. Der er intet maksimum på perioden rent lovgivningsmæssigt, men den typiske kundeklausul er på et år regnet fra den sidste ordinære lønudbetaling.
Klausulperioden starter på fratrædelsestidspunktet. Det er det tidspunkt, hvor ansættelsesforholdet er endeligt ophørt, hvilket først sker efter udløbet af opsigelsesperioden. Det gælder uanset, om du er fritstillet, har afleveret nøgler og øvrige firmaejendele mv.
Hvilke kunder er omfattet?
De kunder der er omfattet af klausulen er dels dine egne kunder, som du har haft kontakt med i op til 18 måneder før opsigelsestidspunktet og dels de kunder, som du har fået udleveret en særskilt liste over.
Den liste skal du have fået udleveret inden opsigelsestidspunktet. Udleveres den senere, fx på din fratrædelsesdato, vil du ikke skulle respektere et forbud mod at udføre arbejde eller have kontakt til de pågældende kunder.
Listen kan fx være et dataudtræk fra kundekartoteket og dermed være særdeles omfangsrig.
Ligeledes er kunder, som du selv har tilført firmaet via dit eget netværk, også omfattet af forbuddet.
Hvad er en konventionalbod?
En konventionalbod er en aftalt bøde, hvorefter brud på klausulen giver en arbejdsgiver ret til en aftalt økonomisk kompensation, uanset om arbejdsgiveren har lidt et tab ved bruddet, og uanset om overtrædelsen er forsvindende lille. Konventionalboden skal virke præventivt, og er ofte så stor, at medarbejderen ikke tør tage risikoen i tvivlstilfælde om klausulens rækkevidde.
Hvad får jeg i kompensation?
Du har krav på 50% af din månedsløn (af alle løndele) på fratrædelsestidspunktet for hver måned, som klausulen er gældende. Din arbejdsgiver kan dog modregne nye indtægter fra andet passende arbejde i hele klausulperioden. Modregningen sker krone for krone. Realiteten er derfor, at der sjældent betales for kundeklausulerne.
Der sker ikke modregning i dagpenge, herunder arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge samt barselsdagpenge. Der sker ligeledes ikke modregning ved indtægter fra ikke-passende arbejde. Det gælder arbejde uden for dit faglige felt, og som ikke modsvarer dine uddannelsesmæssige og erhvervsmæssige kvalifikationer.
Du er forpligtet til at være aktivt arbejdssøgende for at modtage kompensationen.