]]>

Djøf blog

Ny i ledelse? Kom godt fra start!

Som nytiltrådt leder forventes det af dig, du hurtigt tager ansvar for din organisation. Nogle hævder, du har ca. 100 dage. Til dig der er på vej ind i lederjobbet, her er i fem råd, du kan starte ud med.

Af Frederik Iuel

Tillykke med dit første lederjob: Tjek disse fem råd til, hvor du bør have din opmærksomhed dine første 100 dage i jobbet.   

1. Sæt dig ind i forretningen

For at du kan skabe de rigtige resultater, må du kende forretningen og din rolle i den. Investér og prioritér derfor tid til at forstå produktet, kunderne, bundlinjen, kulturen, metoderne og forretningsgangene. Og søg afklaring på, hvordan dét du leder gør eller kan gøre en forskel på virksomhedens strategiske bundlinje.
  

2. Etablér forbindelser til dine folk

For at du kan lede og motivere dine folk bedst muligt, må du lære dem at kende. Vær derfor nysgerrig på, hvordan de hver især bidrager til forretningen. Hvad kan de godt lide at lave, hvad vil de gerne være bedre til, hvordan ser de på forretningen, hvordan er de som mennesker, og sidst men ikke mindst: hvordan kan du som leder bidrage til deres succes. Spørg ind, lyt. Og få dermed vigtig input til, hvordan du skal lede dine folk og din organisation. 
             

3. Lav en plan

Udvirk en plan for, hvordan du vil skabe succes i jobbet. Dine forretningsmål, dine delmål og måden du vil indfri dem på er centrale i din plan. Med planen bliver du bevidst om din tid, dine resurser og din energi. Planen er dit nødvendige redskab til at forventningsafstemme med dine interessenter: lederkollegaer, din(e) chef(er), dine kunder og dine medarbejdere.
 

4. Kommunikér bevidst: godt

Din evne til at få folk med dig afhænger af din kommunikation. Ledelse er kommunikation. Den gode lederkommunikation er forberedt. Derfor skal du tænke, før du taler (og handler). Tænk budskab, målgruppe, kontekst, form og effekt inden du kommunikerer til din organisation. Hvad vil du kommunikere, og hvad vil du opnå med det? Om det er dit første møde med hele flokken, eller om du taler med den enkelte medarbejder er underordnet. Forbered dig; vid, hvad du vil.
           

5. Led og pas på dig selv

At lede andre kræver overskud. Forventningen til dig, som leder, er, at du kan lede dig selv i en grad, så du bevarer ro, overskud og overblik. Du skal med andre ord tackle de udfordringer, der driller dig. Konflikter, uklarhedder, resursemangel, tempo etc. er vilkår , der kan drille enhver leder i det daglige. Tackl dem, drillerrierne, og kom godt fra start i dit lederjob. Vær bevidst om og mærk,hvordan disse ting "rammer" dig, og hvordan du håndterer dem, eller ikke håndterer dem. Og har du brug for hjælp, så opsøg den. Den "kloge" leder rækker ud, når der er brug for det: uddannelse, sparing, mentorring, netværk, coaching…

Go' vind med lederiet. 

Og til dig erfarne leder: Del gerne herunder dine personlige  erfaringer med os andre; hvad husker du - på godt og ondt - fra dine første 100 dage i dit job som leder (som vi andre måske kan lære af)?           

PS: Brug for sparring? Book en gratis ledersparring eller karrieresamtale med mig eller en af de andre erfarne konsulenter i Djøf. Det gør du: her 

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.