De sidste måneder er hjemmearbejde blevet new normal. Når jeg taler med medlemmer, er erfaringerne blandede. Overraskende tit er oplevelsen bundet op på relationen til nærmeste chef. Dem der oplever jævnlig forventningsafstemning og løbende dialog, de nyder hjemmekontoret og oplever, at de er mere effektive. Der hvor det modsatte gør sig gældende, skaber det frustration og usikkerhed. De savner fælles retning, og føler sig glemt.
Mange af de udfordringer jeg får beskrevet, minder om dem jeg hører, når jeg underviser i selvledelse. Og når jeg begynder at fortælle om de greb, der erfaringsmæssigt virker, vækker de genklang. Grebene er simple, og jeg håber de hjælper dig med at holde kursen fra hjemmekontoret. Det meste kan du klare alene og resten med din chef.
Kerneopgave
Det er nemt at komme i tvivl om hvad der er vigtigt, hvis du ikke er skarp på din egen rolle i virksomheden. Det skal du kunne svare fuldstændig præcist på, da det er en forudsætning for at du kan prioritere dine opgaver. Er du usikker så prøv at svar på disse tre spørgsmål:
- Hvad er kerneopgaven der hvor du er ansat? (Bestemt form, ental. Der er kun en kerneopgave)
- Hvilken rolle har dit team i løsningen af kerneopgaven?
- Hvordan bidrager du i dit team?
Brug dine svar til at prioritere. Hvilke af dine opgaver bidrager mest til, at dit team udfylder deres rolle i løsningen af virksomhedens kerneopgaver. Prioriter listen.
Lede opad
Chefer kan meget, men sjældent læse tanker. Du bliver nød til at hjælpe dem med at hjælpe dig. Det kræver, at du forstår din nærmeste leder. Hvordan ser verden ud fra din chefs stol? Hvad er hendes motivation, og hvad bliver hun målt på.
Det at forstå hendes prioritering, påvirker nemlig vigtigheden af dine opgaver. Det gælder både i forhold til dine aktuelle opgaver -hvilke fra din liste er også på hendes. Men det gælder også i forhold til fremtidige opgaver. Og det er samtidig her, du har mulighed for at byde ind med ideer og forslag, der taler ind i hendes motivation og mål.
Min erfaring er, at det er nemmere at få accept af nye opgaver, hvis de får chefen til at skinne.
Feedback
Men hvordan gør du det, når du ikke lige kan svinge ind på hendes kontor og plante en ide. Mødes til frokost eller udnytte en af alle de uformelle situationer der opstår, når man arbejder sammen – fysisk.
Når alle uformelle anledninger er væk, gælder det om at være særlig målrettet i de formelle anledninger. Der er her feedback kommer ind. Din 1:1 tid med chefen er begrænset, så brug den effektivt. Hjælp chefen ved at gøre det tydeligt hvorfor i mødes og om hvad.
Før du beder om feedback, så overvej som minimum:
- Hvad vil du have feedback på? Er det planlægning, en konkret opgave, prioritering, indhold?
- Hvad er det du vil opnå? Er det afklaring, løfte kvaliteten, organisatorisk forankring?
- Hvem skal du have feedback fra? Er det din leder, projektleder, en kollega eller måske en helt fjerde?
- Hvordan vil du gerne have feedback? Har du brug for ekspertviden, rådgivning, sparring eller coaching?
Brug dine overvejelser til at rammesætte dit behov for feedback, så emne, formål og form er tydeligt for din leder. Det øger sandsynligheden for, at svarene hjælper dig i mål med dine opgaver.
Tilbage til storrummet
Genåbningen af Danmark er i gang. Om et øjeblik sidder vi atter skulder ved skulder i storrummene. Brug det øjeblik til at afklare, hvad der er vigtigt for dig som medarbejder, så du kan bruge din leder bedst muligt. Hvem ved, måske er det endda en lektie der også kan gøre din hverdag lettere, når vi er tilbage på kontoret og alle igen kan mødes fysisk.
Hvad er dine erfaringer? Hvilke vaner tager du med tilbage på kontoret?