]]>

Kursus

Digital forvaltning - retlige aspekter

Tag et skridt på vejen til at blive en moderne, digital udviklings-jurist.

Startdato og sted

03. november 2022
København K

Aflyst

Varighed

2 dage
09:00-16:00

Pris

9.500 kr. ekskl. moms
Medlemmer

Se alle priser

Hvem henvender kurset sig til?

Du arbejder med eller interesserer dig for digital forvaltning som fx specialist, sagsbehandler eller deltager i digitaliseringsprojekter.

Du har brug for at vide mere om de juridiske problemstillinger, der opstår i forbindelse med digitalisering i den offentlige sektor, og redskaberne til at løse dem.

Du er formentlig jurist, men du kan også være it-uddannet, cand.scient.pol. eller have en anden faglig baggrund.

Du har et grundlæggende kendskab til forvaltningsretten.

På kurset lærer du at:

 • forstå reguleringen af myndighedernes udvikling og brug af nye teknologier inden for fx forvaltningsretten, tilgængelighedslovgivningen, NIS-reguleringen, databeskyttelsesretten og EU-Kommissionens forslag til regulering af AI
 • identificere retlige problemstillinger i den digitale forvaltning, hvordan du håndterer dem i praksis
 • udarbejde afbalancerede løsningsmodeller.
   

Kursets indhold

Kurset ’Digital forvaltning – retlige aspekter’ fokuserer på de helt centrale krav til udvikling og brug af teknologier, som offentlige myndigheder bør være opmærksomme på. Du får indblik i alt fra simple selvbetjeningsløsninger og brug af RPA (robotic process automation) til machine learning og nye AI-baserede chatbots til borgervejledning, samt de retlige krav og udfordringer ved brugen heraf.

Du bliver præsenteret for løsningsforslag til, hvordan du foretager en forvaltningsretlig konsekvensanalyse (impact assessment), og hvilke regler du oftest skal være opmærksom på for at sikre retlig compliance.

 • Dag 1

  Forvaltningsretlige regler om digital forvaltning

  3. november 2022, kl. 9.00 - 16.00

  På dag 1 kommer du igennem de væsentligste retlige krav og deres betydning for digitaliseringsprocesser.

  Dagen giver dig indsigt i:

  • de teknologier, der anvendes i den offentlige sektor, og deres retlige relevante karakteristika
  • den retlige regulering af digitale løsninger i den offentlige sektor
  • en forvaltningsretlig konsekvensanalyse.
  Læs mindre
 • Dag 2

  4. november 2022, kl. 9.00 - 16.00

  På dag 2 arbejder du videre med de forvaltningsretlige krav i leverandørrelationen, og du kommer igennem de nye opgaver, som er forbundet med digitaliseringsklar lovgivning.

  Dagen giver dig indblik i:

  • reguleringen af forholdet mellem myndigheder og it-leverandører – delegationslæren og tilsynspligten
  • kravene til data- og systemtransparens i den digitale forvaltning
  • behovet for ændring af reguleringen – digitaliseringsklar lovgivning.

Hvorfor lære om digital forvaltning?

Den offentlige sektor bliver mere og mere digital, men de senere år har det vist sig, at prøvelsesinstanserne gang på gang har måttet underkende myndighederne, fordi myndighedernes digitale løsninger ikke var bygget til at sikre overholdelse af lovgivningen. Samtidig bliver der vedtaget ganske megen EU-retlig regulering, fx webdirektivet, AI-forordningen, NIS-direktiverne og databeskyttelsesforordningen. Samlet set har reguleringerne stor betydning for, hvordan det offentlige kan bygge digitale løsninger og sørge for tilstrækkelig dokumentation. 

Deltag på kurset, hvis du har brug for at vide mere om den nye digitale forvaltningsret. Som jurist skal du samarbejde med andre om at sikre, at udviklingen af digitale løsninger fører til lovlige tilstande. Som ikke-jurist skal du forstå vigtigheden af de retlige krav, og hvordan du bidrager til, at de indgår i digitaliseringsprocesserne.

Hvem underviser?

Hanne Marie Motzfeldt

Hanne Marie Motzfeldt
Professor i forvaltningsret og digitalisering, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

Hanne Marie beskæftiger sig med digital forvaltning ved Københavns Universitet. Hanne Marie er en af de førende juridiske eksperter inden for digital forvaltning og har bl.a. været ansat hos Folketingets Ombudsmand. Hun er en kendt stemme i den offentlige digitaliseringsdebat, og forskningsmæssigt har hun mere end 120 nationale og internationale publikationer om emnet bag sig. 

Emilie Loiborg

Emilie Loiborg
Advokat, Horten

Emilie har omfattende erfaring med at rådgive om problemstillinger inden for både forvaltningsretten og persondataretten – og særligt om samspillet mellem de to regelsæt i den digitale forvaltning. Emilie har tidligere været ansat i Justitsministeriets lovafdeling, hvor hun bl.a. har været medlem af det stående udvalg for digitalisering og mødt som national ekspert i Europarådets arbejdsgruppe om kunstig intelligens (CAHAI). Emilie har været sekretær for Dataetisk Råd og fx arbejdet med dataetiske problemstillinger ved den nye smitte-stop-app og samkøring af data i den offentlige forvaltning.
Rikke Gottrup

Rikke Gottrup
Sektionsleder, ph.d., cand.jur., Rigspolitiet

Rikke har stor erfaring inden for forvaltningsretten både som forsker og som praktiker. Hun er tidligere vicestudieleder ved SDU og hun har været ansat i Integrationsministeriet og som borgerrådgiver i Roskilde Kommune. Rikke har solid undervisningserfaring.
Sara Gøtske

Sara Gøtske
Leder, Nationalt ID-center

Sara Gøtske er en del af ledelsesteamet i Nationalt ID center og har ansvaret for et analyseteam og et biometriteam, som bl.a. laver ansigts- og fingeraftrykssammenligninger. Sara har i en årrække beskæftiget sig med juridiske problemstillinger knyttet til digitalisering og anvendelse af ny teknologi i den offentlige sektor i en række forskellige ministerier, og har bl.a. været leder af sekretariatet for digitaliseringsklar lovgivning i Finansministeriet og for udviklingen og implementeringen af regeringens indsats vedr. digitaliseringsklar lovgivning. 

Kursets form

Du får gennem forskningsbaseret undervisning, konkrete cases og opgaver praktiske værktøjer og ny juridisk viden inden for digital forvaltning.

Undervisningen vil være dialogbaseret med inddragelse af dine konkrete erfaringer. Du får adgang til en gennemgående case, som bliver brugt gennem hele kurset. Derudover vil der løbende være mindre cases og praktiske eksempler.

Kurset svarer til 14 lektioner i forhold til den obligatoriske efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige.

Djøfs digitale læringsportal forstærker din læring på kurset med forskellige læringsaktiviteter og materialer. Du kan bruge portalen fra en browser 24-7 – og du kan lære de andre deltagere og underviserne at kende allerede før kurset.

Sammen gør vi noget godt for miljøet ved at spare på det trykte materiale.

Det siger tidligere deltagere

Her ser du et gennemsnit af 49 tidligere deltageres tilfredshed.

Pris og praktisk info

 • Pris
 • Medlemmer
  9.500 kr. (ekskl. moms)
 • Medlem af Danske Advokater/Danske Virksomhedsjurister
  9.500 kr. (ekskl. moms)
 • Ikke-medlemmer
  10.950 kr. (ekskl. moms)
 • Dato og tidspunkt
 • 3. og 4. november 2022, kl. 9.00 - 16.00 begge dage.

  Kurset er uden overnatning.

 • Kursets referencenr.
 • 36228
 • Frist
 • Tilmeldingsfrist
  20. oktober 2022 kl. 16:00


  Afmeldingsfrist
  3. oktober 2022
 • Yderligere info, kontakt
 • Lene Petersen

  Lene Petersen
  Kursusansvarlig
  lpt@djoef.dk
  33 95 96 42

 • Behandling af personoplysninger
 • Når du deltager i et arrangement hos Djøf, behandler vi nogle personoplysninger om dig. Du kan læse mere om Djøfs behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.

Se alle