]]>

Djøf

Bibeskæftigelse når du er offentligt ansat

Du har som udgangspunkt ret til at have bibeskæftigelse ved siden af dit daglige arbejde.

Rammerne for bibeskæftigelse

Som offentligt ansat har du som udgangspunkt ret til at have bibeskæftigelse ved siden af dit almindelige job.

Bibeskæftigelse kan både være lønnet og ulønnet arbejde - fx en bestyrelsespost, et betroet hverv, undervisning, socialt arbejde eller anden frivillig beskæftigelse – og være i såvel det private som det offentlige.

Din bibeskæftigelse skal være forenelig med tjenesten. Det betyder, at din bibeskæftigelse:

  • ikke må indebære risiko for interessekonflikter i forhold til dit almindelige job,
  • ikke må lægge for stort beslag på din arbejdskraft og
  • ikke må stride mod kravet om, at du både på arbejdet og i din fritid udviser en adfærd, der er passende i forhold til din stilling (værdighedskravet).

Du har som hovedregel ikke pligt til at oplyse din arbejdsgiver om din bibeskæftigelse. Din arbejdsgiver må heller ikke generelt forbyde dig og dine kolleger at have bibeskæftigelse uden særlig tilladelse. Der kan dog være særlige regler for visse ansatte, fx ledelsen eller særligt betroede medarbejdere.

Hvis din arbejdsgiver beder om det, og deres anmodning er sagligt begrundet, har du pligt til at oplyse om din bibeskæftigelse. Hvis din arbejdsgiver - ud fra en konkret vurdering af din hoved- og bibeskæftigelses art og indhold – mener, at din bibeskæftigelse er uforenelig med dit almindelige job, kan de forlange, at du stopper med bibeskæftigelsen.

Spørg din arbejdsgiver, hvis du er usikker på, om din aktuelle eller en påtænkt bibeskæftigelse er acceptabel.