Nærværende direktørkontrakt kan opsiges af [indsæt bestyrelsen eller ejeren] med 12 måneders varsel og af direktøren med 3 måneders varsel til udgangen af en måned.
Hvis selskabet opsiger ansættelsesforholdet, har direktøren ret til at blive fritstillet senest 14 dage efter opsigelsen, og oppebære løn i hele opsigelsesperioden, uanset direktøren i perioden måtte opnå anden beskæftigelse, anden indkomst eller pension.
Hvis direktionen udvides, selskabet opkøbes, fusionerer eller stemme majoriteten skifter ejer og Direktøren skal referere til en anden direktør, kan Direktøren vælge at betragte sig som opsagt.
Opsiger direktøren selv sin stilling, skal parterne hurtigst muligt, og senest 14 dage efter opsigelsen, drøfte muligheden og tidspunktet for direktørens eventuelle fritstilling. Opnås der enighed om fritstilling, er direktøren berettiget til at oppebære løn i hele opsigelsesperioden, uanset direktøren i perioden måtte opnå anden beskæftigelse, anden indkomst eller pension.
Opsiges ansættelsesforholdet af selskabet, eller opsiger direktøren selv sin stilling som følge af selskabets misligholdelse, betales, foruden løn i opsigelsesperioden, en fratrædelsesgodtgørelse til direktøren i anledningen af opsigelsen. Fratrædelsesgodtgørelsen udgør 12 måneds løn beregnet på tidspunktet for opsigelsen. Fratrædelsesgodtgørelsen udbetales til direktøren, subsidiært den i § 17 nævnte personkreds, ved ansættelsesforholdets ophør.
Såfremt selskabet, i forbindelse med at selskabet opkøbes, fusionerer eller stemmemajoriteten i selskabet skifter ejer, opsiger direktøren, tilkommer der direktøren i tillæg til den oven for nævnte fratrædelsesgodtgørelse en supplerende fratrædelsesgodtgørelse svarende til 6 måneders løn. Bestemmelsen gælder i 6 måneder efter fusionstidspunktet. Den supplerende fratrædelsesgodtgørelse udbetales til direktøren, subsidiært den i § 17 nævnte personkreds, ved ansættelsesforholdets ophør.
Fratrædelsesgodtgørelserne beregnes på samme måde som fratrædelsesgodtgørelsen i funktionærlovens § 2a.
Hvis selskabet opsiger ansættelsesforholdet, betaler selskabet udgifterne til et konsulentfirma, der skal bistå direktøren med at finde anden passende ansættelse.
Direktøren er berettiget til at disponere over den i § 13 nævnte bil, den i § 12 fastnet- og mobiltelefon, internetopkobling, pc'er mv. samt de i § 11 nævnte abonnementer, i opsigelsesperioden, uanset fritstilling.
Ved Direktørens ophør er Selskabet forpligtet til sammen med Direktøren at afsøge mulighederne for en fælles pressemeddelelse til brug for orientering af Selskabets medarbejdere, omgivelser mv.
Bemærkninger
Du er som administrerende direktør ikke omfattet af funktionærloven. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig fornuftige opsigelsesvarsler i din direktørkontrakt samt sikrer, at du modtager en fratrædelsesgodtgørelse i tilfælde af selskabets opsigelse.
Opsigelsesvarslet for administrerende direktører ligger typisk på mellem 6 - 12 måneder (op til 24 måneder), mens direktørens opsigelsesvarsel typisk ligger mellem 3 - 6 måneder (op til 12 måneder).
Opsiges en administrerende direktør fritstilles denne typisk øjeblikkeligt. Det er dog væsentlig, at du i kontrakten sikrer dig, at du har krav på at blive fritstillet.
Stillingen som administrerende direktør er en udsat position. Går det dårligt i virksomheden, vil direktøren ofte risikere afskedigelse, selvom der isoleret set ikke er noget at bebrejde direktøren. Der er derfor som kompensation for denne risiko i langt de fleste direktørkontrakter aftalt en fratrædelsesgodtgørelse. Djøf anbefaler, at du sikrer dig en fratrædelsesgodtgørelse i tilfælde af selskabets opsigelse af dit ansættelsesforhold.
Det ses ofte, at direktører bliver afskediget i forbindelse med køb, salg og fusion af virksomheder. Som administrerende direktør er du ikke omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven og nyder ingen beskyttelse mod afsked i disse tilfælde. Djøf anbefaler derfor, at du sikrer dig en særlig fratrædelsesgodtgørelse i sådanne situationer.
Det foreslås at det præciseres, at du i opsigelsesperioden bevarer retten til bil, fastnet- og mobiltelefon, internetopkobling, pc’er m.v. eventuelle abonnementer mv.