Rettigheder til betalt ferie, herunder om der betales løn under ferie, skal fremgå af din kontrakt.
Du har ret til 5 ugers ferie.
Ferien optjenes i det kalenderår, der går forud for ferieåret. Hvis du har været ansat fra 1. januar til 31. december hos samme arbejdsgiver, har du ret til at holde 5 ugers ferie med løn hos den samme arbejdsgiver i ferieåret, der går fra 1. maj til 30. april året efter. Du optjener 2,08 feriedage pr. ansættelsesmåned.
Har du ikke været ansat i hele optjeningsåret, vil du kun have optjent ferie forholdsmæssigt i forhold til din ansættelsesanciennitet. Du har dog altid krav på 5 ugers ferie, uanset om ferien er optjent eller ej. Afholder du ferie uden at have optjent denne, vil ferien blive fratrukket i din løn.
Ud over de 5 ugers ferie optjener du et ferietillæg på 1%.
Ferie udover ferielovens 5 uger er ikke lovreguleret. I langt de fleste overenskomster, hvor Djøf er part, er der indgået aftale om en 6. ferieuge. På det private arbejdsmarked er det efterhånden også sædvanlig praksis at få tilbudt ekstra ferie.
Forhandlingsmuligheder
Er du ikke sikret den 6. ferieuge/5 feriefridage, kan du forsøge at forhandle dig til dette. Lykkes det dig at få forhandlet ekstra ferie, er det en god idé, at du også sikrer dig ret til, at disse dage bliver udbetalt eller overført til næste ferieår hvis, du ikke når at afholde dem. Sørg samtidigt for, at du kan få udbetalt ikke afholdte feriefridage ved fratræden.
Du kan også forhandle om ferietillæggets størrelse.
Djøf anbefaler fuld løn under ferie fra tiltrædelsen uanset retten til feriepenge fra tidligere arbejdsgiver, når du ansættes som direktør. I det første direktørjob er det især vigtigt, da feriepenge fra et ikke-direktørjob ikke dækker tabet ved afholdelse af ferie i lederjobbet. Kan du ikke få tildelt fuld løn under ferie, kan du forsøge at få din nye arbejdsgiver til at supplere feriepenge fra tidligere arbejdsgiver op til din nye løn.