Ansættelsesforholdets begyndelsestidspunkt og den normale daglige eller ugentlige arbejdstid skal fremgå af kontrakten.
Der er ikke ved lov fastsat en normal ugentlig arbejdstid, men i langt de fleste overenskomster, hvor Djøf er part, er den normale arbejdsuge 37 timer. Arbejdsdirektivets § 4 bestemmer, at den øvre arbejdstid ikke må overstige 48 timer i gennemsnit pr. uge over en 4-måneders periode.
Hvis du skal have løn for overarbejde ud over den faste timeløn, skal det fremgå af kontrakten.
Er du medlem af en a-kasse, er det væsentligt at vide, at a-kassen ved beregning af eventuelle dagpenge lægger vægt på, om din arbejdstid er ’kontrollabel’. Læs om a-kassens praksis.
Forhandlingsmuligheder
Hvis det er afgørende for dig, at du ikke arbejder mere end 37 timer pr. uge, skal det klart fremgå af kontrakten.
Du skal selvfølgelig se arbejdstiden i forhold til den løn, du får tilbudt – og er du ikke umiddelbart tilfreds med forholdet mellem løn og arbejdstid, kan du forsøge at forhandle en højere løn eller eventuelt løn for merarbejde. Et konkret forslag er, at du fx foreslår, at merarbejde ud over 37 timer om ugen afspadseres med en faktor 1:1 eller 1:1,5. Med hvilken faktor merarbejdet afspadseres, er afhængigt af, hvad du kan blive enig med arbejdsgiver om. Det kan også aftales, at merarbejde i stedet medfører kontant betaling.
Det er en god idé at få tilføjet, at den tid, du skal bruge på transport i forbindelse med arbejdets udførelse, deltagelse i kurser, efteruddannelse og lignende, medregnes som arbejdstid ligesom arbejde udført hjemmefra.
For mange er det centralt at have en vis fleksibilitet i arbejdstiden. Du kan med fordel forsøge at aftale, at du selv tilrettelægger din arbejdstid mandag til fredag under hensyntagen til virksomhedens øvrige drift. Det kan også være fornuftigt at forhandle om muligheden for en hjemmearbejdsplads.