]]>

Nyhedsmail

Hvordan gør du karriere i finanssektoren?

Vil du arbejde i finansbranchen, må du kunne trives med forandringer. Forandringerne har også betydning for, hvilke kompetencer branchen efterspørger.

I Djøf har vi holdt en del arrangementer om den finansielle sektor. Der er stor efterspørgsel efter viden om, hvad man laver i branchen, hvordan man søger job der, og hvilke tendenser der er. På baggrund af arrangementerne har vi samlet input fra både virksomheder og medarbejdere i branchen.

Del branchens virksomheder op i tre

Når man kigger på finansbranchen generelt, er det en god idé at dele den op i 3:

  • Pengeinstitutter
  • Pensions- og forsikringsselskaber
  • Realkreditinstitutter.

I virkeligheden søger du jo ikke job i en branche. Du kan søge job i en virksomhed, som er i en branche. Når du er opmærksom på de tre typer af virksomheder, kan du nemmere finde frem til arbejdspladserne. De kan nemt googles frem eller findes på LinkedIn.

Virksomhederne bruger netop i stor stil LinkedIn og Jobindex til at rekruttere, og der er mulighed for at søge uopfordret via netværk og kaffemøder, da ikke alle stillinger bliver slået op. Der er også mange finansvirksomheder, der bruger eksterne bureauer, altså headhuntere, til at lede efter de rigtige kandidater for dem.

Hvis du ønsker at søge job i branchen, er følgende vigtigt

  • Produktkendskab – du skal vide noget om, hvilke produkter virksomhederne tilbyder deres kunder. Det er ofte komplicerede produkter, og det er vigtigt at kunne forstå dem.
  • Du må gerne kunne levere konkrete løsninger og bidrage til bundlinjen.
  • Du skal være opmærksom på, at mange er kritiske over for branchen – det skal du kunne håndtere.
  • Hvis du vil ind i branchen uden finanserfaring, skal du være knivskarp på noget specifikt, eksempelvis big data, og du skal være indstillet på hurtigt at sætte dig ind i fagligheden i branchen.
  • Virksomhedernes hovedfokus er afkast – dette er også kundernes hovedfokus.
  • Udover faglige/metodiske kompetencer er de sociale/relationelle også vigtige. Du skal være en god kollega og være stærk i kunderelationer samt kunne deltage i store interne projekter.

F som i finansbranche - og forandringsparat

Den finansielle branche er præget af meget store forandringer løbende. Måske flere end andre brancher.

Markedet går op og ned. Derfor skal du i denne sektor være forandringsparat i en særlig grad. Det er ikke bare en floskel. Det betyder helt konkret, at du har et job den ene måned, og måneden efter ændrer det sig pga. organisatoriske ændringer, politiske tiltag, eller at det finansielle marked har ændret sig. Sandsynligheden for at du har din chef i ret kort tid, er stor. Til gengæld er der en stejl læringskurve for de fleste medarbejdere.

Hvad laver djøfere i den finansielle sektor?

Rekrutteringsmønstret i finanssektoren er ændret betydeligt ift. for blot 5 år siden. Der bliver ansat færre finanselever; til gengæld findere flere og flere akademikere vej ind i sektoren. Her er et overblik over, hvilke opgaver djøfere typisk løser.

  • Djøfere har opgaver inden for kommunikation, HR og branding. Mange banker arbejder hårdt på deres troværdighed efter krisen.
  • Djøfere besidder lederstillinger som regnskabschef, afdelingschef og lignende.
  • Jurister håndterer sagsbehandling, overholdelse af regulering og krav fra EU og Finanstilsynet.
  • Økonomer sidder i investeringsafdelingerne og håndterer udregninger.

Særligt om ledelse i finansbranchen

Hvis du ønsker at søge et lederjob i finanssektoren, skal du udvise stor handlekraft. Forandringer sker meget hurtigt, og som leder skal du kunne sikre implementering, mens alt er i bevægelse. En leder skal også kunne navigere mellem mange faggrupper, alt fra talknuseren til sælgerne.

Tendenser, du må være opmærksom på

Nogle trends i branchen fremgår af de ting, vi allerede har beskrevet. Men overordnet set er det især disse tendenser, du må have for øje:

  • Ny teknologi og øgede krav fra kunder og myndigheder har skabt behov for nye kompetencer.
  • Digitalisering er kodeordet i sektoren.
  • Filialernes og kontorernes antal er konstant faldende, mens netbanker og andre digitale løsninger vinder frem. Det kræver udvikling af nye koncepter, markedsanalyser – altså akademiske kompetencer.
  • Øget regulering i finanssektoren kalder på djøfere, der henholdsvis kan deres regneark og jura.
  • Hele branchen er præget af salg. Salg til kunder af nye produkter. Derfor er det en god idé at forstå, hvordan salgsprocessen er.
  • Flere virksomheder efterspørger internationale sprogkundskaber grundet øget internationalisering.

Tjek ledige stillinger i finanssektoren lige nu, eller se en lille video om, hvordan du bruger LinkedIn til at undersøge karriereveje i branchen.

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.