]]>

Nyhedsmail

Mentor og mentee - det er ikke enten-eller

Du kan godt være mentor som nyuddannet. Lige som du kan være mentee, når du har års erfaring på arbejdsmarkedet.

I dit arbejdsliv kommer du løbende i situationer, som er nye for dig, og som kan blive et afsæt for din udvikling. Så mens du i de sammenhænge med fordel kan være mentee, kan du bruge dine erfaringer på andre områder til at være mentor for en anden.

Her kan du møde nogle medlemmer, der allerede har en mentor og/eller mentee. 

Nyuddannet i første job - og mentor

Caroline er ansat som projektleder i den private sektor og er mentor for en studerende, der er på sidste del af studiet:

”Jeg husker det at gå fra at være studerende til at skulle begå mig i mit første job, som en tid fuld af kontraster. Jeg ved, hvilke spørgsmål, man går og tumler med -  især når man prøver at forestille sig selv i forskellige jobs. Når jeg som mentor møder de studerende, kan jeg allerede mærke at jeg har masser af relevante erfaringer at give videre. Det er sådan set ret bekræftende.” 
Vil du være mentor for en studerende?

Nyuddannet i første job - og mentee

Caroline er mentor, men har samtidig også selv en mentor, der har mere erfaring på arbejdsmarkedet end hun selv har:

”Jeg er også selv mentee og taler med min mentor om, hvordan jeg håndterer og udvikler mig i de faglige og personlige udfordringer, jeg møder på jobbet. Min mentor hjælper mig med at afkomplicere det komplicerede – og nogle gange det modsatte, når jeg selv er for kæk”. 

Er du i starten af din karriere og har lyst til at få en mentor?

Nyslået selvstændig - og mentee

Charlotte har sin egen virksomhed. Det har hendes mentor også. Han har bare haft det i flere år end hende.

”Jeg blev selvstændig ved et tilfælde og driver mit kontor fra et stort kontorfællesskab, hvor jeg er den eneste advokat, men elsker at være. ”Er det nu det rigtige?”, tænkte jeg hver gang, jeg fik tilbud om at blive sluset ind på et andet advokatkontor. 
Hos mentor blev jeg udfordret på, hvad det var, der gjorde mig til en ’ordentlig advokat’. Jeg fik gjort op med den usikkerhed, jeg havde omkring, hvem jeg er som advokat, og hvad jeg gerne vil stå for. Mentor har bekræftet mig i, at det jeg gør, faktisk er det rigtige. Jeg lytter meget til ham, fordi jeg ved, han har en enorm ballast.”

Har du etableret egen virksomhed og ønsker en mentor?

Erfaren medarbejder - og mentor for jobsøgende

Rasmus er statsansat og har været en del år på arbejdsmarkedet. Han har flere gange været mentor for jobsøgende.

”Jeg har som mentor haft flere forløb med ledige, og for mig giver det rigtig god mening at snakke med ledige, som ikke har fået hul på jobmarkedet endnu. Da jeg selv var færdig med studiet og klar til et job, gik der lang tid, før jeg rigtig fik hul igennem. Det var en top-frustrerende tid, hvor jeg til tider næsten helt var ved at opgive. Jeg har næsten været lige så glad som mine to tidligere mentees, når de har fået et job. Jeg er meget engageret i, at det skal lykkes.”

Er du selv i job og vil være mentor for en jobsøgende?

Erfaren leder og mentor for nye ledere

Niels-Jørgen er ansat i en kommune og har flere års erfaring med ledelse. Den trækker han på, når man er mentor for en nyudnævnt leder.

”Som leder igennem mange år har jeg en bred ledelseserfaring, jeg kan byde ind med. Det har vist sig at det giver god mening for ledere, der gerne vil arbejde med at udvikle sig i rollen som leder. Jeg har en særlig interesse i at følge mine mentees, hvor de begynder at fylde deres ledelsesrolle ud med mere end den faglighed, de trådte ind med. Som mentor lytter og støtter jeg min mentee – og udfordrer, når der er brug for et venligt skub. Jeg giver også gerne sparring, når mine mentees er optaget af, hvilke valg de skal tage i deres karriere, fx i forhold til work life balance – og jeg deler gerne mine tanker om de valg, jeg selv har gjort, og hvilke konsekvenser de havde.”  

Er du selv erfaren leder? Så bliv mentor for en anden leder. 
Er du leder og ønsker en mentor?

Ét møde - eller flere

I nogle tilfælde mødes mentor og mentee blot en enkelt gang, i andre mødes I flere gange over nogle måneder. Her kan du læse mere og få et overblik over de forløb, hvor du kan være mentor, og dem, hvor du kan være mentee.

 

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.