Til alle jobsamtaler bliver du målt på, om dine kompetencer og din personlighed passer til stillingen. Men nogle gange kan det, der spænder ben for dig, være de små ting, som du gør til selve samtalen.
Vi derfor har spurgt et par ledere om, hvad der irriterer dem og stiller dig i dårligt.
Få de bedste tips til at undgå det her:
- Forberedelse er en god ting. Men pas på med udenadslæren. Husk at lytte, og svar på det, der reelt bliver spurgt ind til. Det kan være svært, hvis du kun fokusere på din elevatortale og et fastlåst manuskript for dine svar og måde at præsentere dig selv. De bedste samtaler foregår nemlig som en levende dialog med udgangspunkt i de emner, som opstår i samtalen. Det sker ofte spontant. Her viser du nemlig, hvad du kan løse af opgaver, og hvordan du vil gøre det.
- Tal ikke dårligt om din tidligere arbejdsgiver. Der er altid en grund til, at man søger væk. Intervieweren er selvfølgelig interesseret i at høre om dette. Men du stiller dig selv i et dårligt lys, hvis intervieweren bliver i tvivl om, hvordan du vil fremstille din kommende arbejdsgiver ude i byen. Hold derfor en god, professionel tone. Fokusér i stedet på din motivation for at søge det nye job, så du fortæller om det, du søger hen imod, fremfor det du søger væk fra.
- Tal ikke om andre stillinger. Er du i gang med flere jobsamtaler hos andre, så hold det for dig selv. Medmindre du direkte bliver spurgt. At fortælle det på eget initiativ kan plante en tvivl hos intervieweren, om du fx virkelig brænder for jobbet, eller om du venter på et andet og bedre job.
- Lad mobilen blive i lommen, og sæt den på lydløs. For mange er det en vane lige at tjekke, hvem der bipper. Det er dårlig stil. Det kan opfattes som manglende fokus og engagement fra din side. Skulle der være en helt særlig og vigtig årsag til, at du skal kunne høre telefonen, så meld det klart ud i starten af samtalen.
- Hvis du får et afslag og et tilbud om at få feedback, så tag gerne imod det. Men lad være med at presse på for fx at få det skriftligt, hvis intervieweren kun har tilbudt dig en kort telefonsamtale. Det er nemlig værdifuldt for dig at få feedback, og det er ikke altid en arbejdsgiver har tid til at give det.
Bliv verdensmester i jobsamtaler
Bliv klædt på til, hvordan du bedst muligt kan overbevise en mulige arbejdsgiver til netop ansætte dig
med alle vores værdifulde råd til, hvordan du lærer at mestre en jobsamtale gennem den rigtige forberedelse.