]]>

Nyhedsmail

Brug din frustration til at få et bedre arbejdsliv

Hvis du griber det rigtigt an, kan det være lærerigt at lytte til sin egen frustration - for at komme ud af den.

Ventilér dampen med omtanke

Frustrationen opbygger et indre tryk, og det er vigtigt, at dampen ikke bliver i kedlen for længe. Der vil den bare stresse dig, og stress over længere tid er usundt, fysisk og psykisk. Det kan derfor være fristende at ”lukke damp ud”, og det er da også en udmærket idé. Vælg i første omgang en ven eller en kollega, som du er fortrolig med, og ventilér din frustration under fire øjne. Det gør situationen mere tålelig og giver dig mulighed for at tænke højt inden for en kontrolleret ramme.

Søg efter årsagen og indkreds drømmen

Det er vigtigt, at du bruger tid på at forstå din frustration. Måske er noget, som du håbede på, ikke blevet realiseret. Det kan være en forfremmelse, et nyt job eller ansvaret for et spændende projekt. Eller også er noget, som du gerne ville have været foruden, blevet til virkelighed. Måske er du træt af chefens, en kollegas eller din egen adfærd. Måske er du blevet tildelt en uønsket opgave, eller også har du mistet et skattet arbejdsområde. Organisationsteoretikeren Peter Lang har sagt: ”Behind every problem lies a frustrated dream”. Så hvordan ville du ønske, at tingene forholdt sig, og hvad står i vejen for dette?

Led dampen ned til stemplerne

Nu er det tid til at lede dampen ind i røgkammeret og aktivere stemplerne: Start med at genkalde dig det, der er årsagen til din frustration. Gør det så detaljeret som muligt. Denne øvelse skulle gerne gøre dig lettere frustreret, og det er også meningen. Ikke fordi du skal se positivt på din frustration, for der er sådan set ikke noget positivt ved den – i sig selv. Se i stedet på den som ”væk-fra-motivation”. Den identificerer en brændende platform og giver dig det skub, du har brug for.

Planlæg rejsen og sæt hjulene i gang

Du kan sikkert mærke en uro i kroppen som følge af genkaldelsesøvelsen. Det er trykket, der er i gang med at få dampmaskinen til at arbejde. Gør nu følgende:

  • Fokuser på det, du gerne vil opnå, og som frustrationen fortæller dig, at du endnu ikke har opnået. Dette er din ”hen-imod-motivation” og angiver kursen for rejsen.
  • Lav en liste over de mellemstationer, du skal passere, for at komme nærmere målet. Måske skal du forberede en samtale med chefen eller en kollega. Måske skal du arbejde med dig selv. Måske skal du blive skarpere på dine kompetencer. Måske skal du opdatere dit cv og søge andre græsgange.
  • Bestem dig for, hvilken indsats du vil starte med, og spørg dig selv: Hvornår vil jeg gøre dette, og hvad er tidsrammen? Hvordan ved jeg, om jeg er lykkedes med indsatsen? Hvad kan forhindre mig i at gennemføre indsatsen, og hvem/hvad kan hjælpe mig med at gennemføre indsatsen?

 

Og så er det tid til at handle. Din destination er et bedre arbejdsliv. Rigtig god rejse.

 

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.