]]>

Nyhedsmail

Der findes ikke skoderfaringer

Snart bliver livet som studerende erstattet med en kandidattitel, og så er det tid til at intensivere jagten på fuldtidsjobbet. Her får du nogle helt konkrete råd til at shine bedst muligt ved at bruge alle dine erfaringer i jobsøgningsprocessen.

En klassisk udfordring for mange nyuddannede kandidater er imidlertid en følelse af manglende relevant arbejdserfaring. Selv hvis du har haft et eller flere studierelevante jobs, så er det ikke sikkert, du synes, det batter så meget. Særligt ikke når du ser jobopslagenes mange forventninger til dig og dine kompetencer.

Men fat mod. Ofte gemmer du på langt flere interessante og relevante erfaringer, end det umiddelbart er muligt at spotte på dit cv.

Alle jobs har guld gemt i sig

Lad os se nærmere på det job, du har haft både før og efter, du startede på en videregående uddannelse. Det job, som ikke er forbundet med den store prestige, og som du udelukkende tog af økonomiske grunde.

Det kan være jobbet som fx:

  • kasseassistent i Netto 
  • tjener på en restaurant 
  • burgervender på McDonalds
  • lærervikar. 

Det er et job, som du måske selv karakteriserer som irrelevant, fordi det ikke er målrettet den karriere, du drømmer om. Men der findes ingen skodjobs.

Alle jobs er vigtige, for ellers vil der ikke være arbejdsgivere, som ville betale en løn. Har du fx været tjener, så stil dig selv spørgsmålet, hvad det krævede af dig for at lykkes med jobbet. 

Det kunne fx være evnen til at: 

  • arbejde intensivt og i højt tempo
  • kommunikere klart og tydeligt med kollegaerne i køkkenet
  • være servicemindet – også under stress
  • improvisere, når noget uventet er opstået.

Jo mere du er bevidst om de kompetencer, du har haft i spil, – jo større er chancen for, at du lander dit næste job.  Du skal bare huske at tydeliggøre værdien af dem i forhold til de jobs, du søger.  

Har stor signalværdi

Udover de rent faglige kompetencer, så kan valg af jobs også sige noget om din personlighed. Har du fx tidligere arbejdet ved kassen i Netto, og du nu søger job i en lille virksomhed uden akademikere, så kan din tid i Netto signalere, at du sagtens kan fungere på en arbejdsplads, hvor der primært er praktikere ansat.

Har du haft et ikke-akademisk job, fortæller det også noget om din robusthed, nysgerrighed, alsidighed og mange andre ting. Det kan gøre, at din ansøgning bliver bemærket i bunken af ansøgninger.

I hvert hvis du husker at få forklaret, hvad du lavede i jobbet, hvad det bestod af, og hvad du lærte af det. Og til sidst skal du selvfølgelig kunne koble det til det nye job, du søger.

Frivillige jobs batter også

På samme måde er det med frivilligt arbejde. Ofte vil din fortid som fodboldtræner, lektiehjælper eller spejderleder også sige noget godt om dig. Måske mere end de jobs, du tidligere har haft, fordi det er aktiviteter, du har valgt med hjertet. Plus det har givet dig en masse relevant erfaring.

Vejen til dit første fuldtidsjob kan godt været en kringlet affære. Men jo mere du styrer fortællingen om dig, desto mere guld er der at finde i dit arbejdsliv og din karriere ind til nu. Det kan du sagtens bruge til at lande dit første fuldtidsjob.

Hold dig derfor ikke tilbage med se på dine tidligere erfaringer, du måske tidligere ikke har regnet for noget, og se dem nu i et nyt og bedre lys. 

Held og lykke med opgaven.

Få sparring på ansøgning og cv

Inden du sender ansøgning og cv afsted, kan du altid sende det til os. Vi kigger det igennem og rådgiver dig til, hvordan du kan målrette det yderligere og får dine erfaringer i spil på den rigtige måde. Det øger chancen for, at du bliver kaldt til samtale.

Send cv og ansøgning her

 

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.