]]>

Nyhedsmail

Ferie i første job – hvem betaler for din ferie?

Som nyuddannet får du typisk ikke løn i din ferie, fordi du ikke har optjent retten. Men du kan forhandle om det, hvis du bliver tilbudt job i det private.

Tag det op i lønforhandlingen 

Som nyuddannet har du ret til at holde ferie på samme vilkår som alle andre. Som udgangspunkt får du dog ikke løn i din ferie, fordi du endnu ikke har optjent retten til ferie med løn. 

Bliver du ansat i en privat virksomhed, kan du prøve at forhandle om ferie med løn i forbindelse med din ansættelse. Du kan fx spille ud med, at du gerne vil have fem ugers betalt ferie. Derefter er det en forhandling mellem dig og din nye arbejdsgiver. Måske vil vedkommende ikke give dig fem uger med løn, men det kan være, at du kan forhandle dig til fx 2-3 uger. 

Hav dine argumenter klar på forhånd

Forbered dig, så du har nogle gode argumenter for ferie med løn. Et argument kunne være, at det både er i din og din arbejdsgivers interesse, at du holder ferie. På den måde sikrer I, at du får ladet op til resten af årets arbejde. Hvis du får et nej til ferie med løn, kan du stadig holde ferie – du skal bare selv betale for de dage, du holder. 

Hvornår har du optjent retten til ferie med løn

Når du har været i virksomheden i et helt kalenderår, har du ret til fuld ferie med løn. Hvis du fx bliver ansat den 1. august 2017, har du ret til at holde ferie et vist antal dage med løn i ferieåret 2018/2019. Det er dog først i ferieåret 2019/2020, som starter den 1. maj, at du kan holde ferie med fuld løn. 

Du skal typisk forhandle om ferie med løn, samtidig med at du forhandler løn og øvrige vilkår.  

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.