]]>

Nyhedsmail

Genveje til det første lederjob

7 år. Det går der i gennemsnit, før en nyuddannet djøfer lander i sin første chefstol. Men det kan gøres hurtigere, og vejen er typisk kortere i det private end i det offentlige.

Her får du seks genveje til, hvordan du kan kvalificere dig til et lederjob uden at have formel ledererfaring.

Underviseren som leder

Sammenlignelige – eller ”overførbare” – kompetencer kan fungere som en genvej: Har du f.eks. prøvet at undervise? Som underviser guider du grupper af mennesker mod konkrete (lærings)mål inden for en fastlagt tidshorisont. Det kræver autoritet og sans for planlægning. Plus et blik for, hvad der motiverer andre, og hvordan mennesker lærer forskelligt. Det er let at associere med ledelse.

Opgaver, der træner lederens kompetencer

Der er også en række opgaver/funktioner, du med fordel kan søge henimod. Det kunne være:

  • projektstyring. Her lærer du om milepæle og rapportering, træner teamledelse og bliver ferm til at håndtere mange typer af interessenter
  • budgetansvar. Enhver virksomhed hviler på en økonomisk bundlinje, og det er helt centralt, at du kan demonstrere forståelse for den
  • rekrutteringsopgaver og kundekontakt. Kandidat- og kundemarkedet er afgørende forudsætninger for forretningen.

Frivilligt arbejde etablerer relationer

Overse ikke den læring, der kan opbygges i det frivillige engagement. Du skal naturligvis kun kaste dig ud i et foretagende, fordi du brænder for det. Men når det er sagt, så skader sportstrænerroller, bestyrelsesposter osv. bestemt ikke dine chancer på chefgangen. Her er der ofte mulighed for at prøve kræfter med ansvarstunge indsatser, etablering af stærke relationer og udvikling af andre frivillige.

Tænk i pain/gain

Du skal vide, hvor du selv befinder dig i virksomhedens værdikæde: Hvordan bidrager du, direkte eller indirekte, til salget af serviceydelser eller fysiske produkter eller til betjeningen af borgere eller medlemmer? Du skal tale ind i og handle på det, der fylder for beslutningstagerne: Hvad er de ambitiøse omkring, og hvad får dem op om morgenen (gain)? Hvad er de bekymrede for, og hvad kan holde dem vågne om natten (pain)?

Flyt blikket fra indsats til udbytte

Ledelse handler om at skabe resultater gennem andre. Væn dig derfor til at tænke i resultater snarere end opgaver. Fokusér på, hvad du har udrettet i stedet for indsats, både i ord og i gerning. Dokumentér resultater på dit cv og tal om dem til MUS. Afdæk, hvordan dine styrker bidrager til at gøre en forskel, og kend den motivation, der driver dig frem.

Sæt gang i LinkedIn

Lidt under halvdelen af djøferne hentes ind til lederpositioner udefra. Headhuntere har mange efterretningskilder, og for at lyse op som en interessant kandidat må du klare dig bedre end gennemsnittet – og vise det, for eksempel på LinkedIn. Tag dig tid til at udfylde din profil. Hav et professionelt billede, undgå intetsigende buzzwords, og fokusér på dine resultater. Jo mere, du gør ud af profilen, jo bedre en online-ambassadør får du. Og så arbejder den endda gratis – 24/7, 365 dage om året.

 

Du kan få flere gode råd om vejen til ledelse fra en rekrutteringskonsulent, og er du medlem, kan du også få et kaffemøde med en leder.

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.