]]>

Nyhedsmail

Nye regler beskytter fortrolige oplysninger om dit helbred

Din arbejdsgiver må ikke spørge, hvad du fejler, når du er sygemeldt. Fra 1. januar kan arbejdsgiver heller ikke få oplysninger om dit helbred fra din kommune – og dét er nyt.

Når du er sygemeldt kan arbejdsgiver få refunderet sygedagpenge fra den kommune, du bor i. I forbindelse med udbetalingen af sygedagpenge kan kommunen bede fx din læge eller din psykolog om oplysninger, som kan bruges til at vurdere dit sygeforløb eller muligheden for at du kan vende tilbage til dit job.

De oplysninger har arbejdsgiver tidligere kunnet få, hvis kommunen har givet arbejdsgiver aktindsigt som part i sagen. På den måde har arbejdsgiver kunnet få indsigt i, hvad du i al fortrolighed har talt med din læge eller psykolog om. Den problematik kan du læse mere om i Djøfbladet.

Kommunen skal beskytte dine oplysninger 

Nye regler betyder imidlertid, at din arbejdsgiver i udgangspunktet ikke længere kan få de helbredsmæssige og lægelige oplysninger om dig, som din kommune er i besiddelse af. Kun hvis oplysningerne er væsentlige for din arbejdsgivers ret til refusion af sygedagpenge, kan kommunen give aktindsigt, men så skal den samtidig vurdere:

  • hvilke oplysninger din arbejdsgiver evt. må få
  • om der er særlige hensyn til dig, der gør, at din arbejdsgiver alligevel ikke skal have oplysningerne.

Det er et bredt flertal i Folketinget, der har vedtaget at beskytte dine helbredsmæssige og lægelige oplysninger i sager om refusion af sygedagpenge og ressourceforløbsydelse.

Her kan du læse mere om, hvilke informationer din arbejdsgiver skal have eller ikke må få, når du er sygemeldt.

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.