Sælg dig selv og dine kompetencer
Hvis du drømmer om konsulentbranchen, skal du vide, hvordan du gør dig selv attraktiv. Det betyder, du skal kunne sælge dig selv, dine kompetencer, idéer, metoder og faglighed. Det er grundlæggende det, vi altid gør i vores arbejde.
Men det er ikke kun, når du vil have jobbet, at du skal kunne sælge dig selv. Det gælder også, når du er i jobbet. Konsulentbranchen lever af salg og at sælge sine konsulentydelser. Så uden salg, intet forretningsgrundlag.
Så vil du gerne lande et job i et konsulenthus, så handler det grundlæggende om, at du skal kunne sælge dig selv på papir og derefter til en samtale. Med andre ord kan du allerede nu begynde at træne dig i at sige dine kompetencer højt og endnu mere vigtigt: hvordan de konkret kan omsættes, og hvad de potentielt kan give af værdi.
Fremhæv dit skæve og nørdede jeg
Du må gerne kunne noget skævt, nørdet eller have en særlig interesse. Særligt som nyuddannet kan det være svært at differentiere sig på baggrund af sin uddannelse. Derfor er det en fordel, hvis du kan noget skævt eller har en særlig interesse. Det behøver ikke at passe ind i en generel forståelse af branchen.
Jeg oplever ofte, at mange har skæve forventninger til, hvad det er, man reelt laver som konsulent.
Du må gerne være ekstremt nørdet inden for en niche. Konsulenthusene har brug for at differentiere sig, og det kan de kun, hvis de har specialiserede folk. Det giver nyt liv og udvikler os andre, når der kommer nye inputs og perspektiver. Og det er det, vi lever af.
Vi lever ikke af at rådgive om generiske pointer. Vi lever af at forstå, udfordre, forstå igen, udfordre igen, finde en ny vej i fællesskab og i øvrigt gøre det lidenskabeligt. Alle kan sige noget om change management eller innovation. Men hvad betyder de ord for dig?
Fortæl det i stedet for at bruge dem som buzzwords. Og så vil vi hellere høre om dine mere nørdede sider og kompetencer. Der er altid plads til dig i konsulentbranchen, hvis du virkelig, virkelig er god til noget meget specifikt.
Kend genvejene til branchen
Som studerende er studiejobbet hos et konsulentfirma den oplagte genvej til en karriere i konsulentbranchen. Det giver dig gode muligheder for at få jord under neglene og prøve dig selv af i branchen. Men fortvivl ikke, hvis du ikke har kunnet finde et studiejob. Eller hvis det først er nu, du er blevet afklaret med, hvad du vil efter studiet.
Hvis du gerne vil arbejde som konsulent, så spørg dig selv: hvad er det for nogle kompetencer, der er brug for? Og som jeg kan tilegne mig? Og læg så en plan for, hvordan du når det.
Det finder du bedst ud af ved at gå ud og lære branchen bedre at kende. Det vil sige at tale med folk, som allerede er i branchen. Fx gennem kaffemøder.
Brug andres netværk. Særligt interessant er dem, som er i andet led med dig på LinkedIn. Det giver dig mange gode muligheder.
Vi vil helst have, at folk selv henvender sig direkte. Det viser nemlig, at du er proaktiv og har et kæmpe drive. Det kommer du til at bruge i dit daglige arbejde. Det er faktisk en livsnerve i branchen.
På den måde finder du ud af, hvad det vil sige at arbejde i et konsulenthus. Og det er værdifuld viden, når du skal skrive en målrettet din ansøgning eller skal til jobsamtale.
Faktisk er jeg meget forbavset over, at der ikke dagligt ligger en masse beskeder i min indbakke. Det er en nem og ofte overset indgangsvinkel til branchen.
Vær problem- og løsningsorienteret
Det er altafgørende, at du som konsulent ved, hvordan du går til en problemstilling. Generelt er djøfere rigtig gode til at arbejde problemorienteret, fordi det er det, vi har lært og uddannet os til.
Vi går analytisk til værks, når vi står overfor en problemstilling. Vi definerer problemer, forbedringspotentialer og finder løsninger sammen med vores kunder. Derfor forventes det, at du kan gå analytisk og struktureret til værks, når du arbejder som konsulent.
Du skal kunne arbejde relationelt
Det er vigtigt at kunne arbejde relationelt, fordi din tid også vil gå med at tale, coache, vejlede og rådgive dem, vi samarbejder med. Din faglighed er vigtigt, men du skal selvfølgelig også kunne omgås dine kunder på en behagelig og professionel måde.
For mig handler det først om en evne til at bevare sin nysgerrighed for dernæst at gå ydmygt til værks.
Det vil sige, at du fx anerkender, at den virksomhed eller organisation, du arbejder for, har gjort det ret godt for at nå dertil, hvor den er i dag. Måske har de nogle udviklingsmuligheder, men du kan lære lige så meget af dem.
Kan du krydre det med gåpåmod og en evne til at få ting igangsat, gennemført og i øvrigt få folk med dig, så er du langt.