]]>

Nyhedsmail

5 gode råd til at planlægge din læseferie

Sådan får du tid til at nyde foråret og det gode vejr samtidig med, at du skal læse til eksamen.

Du kender det sikkert. Du sidder inden for med eksamenslæsningen, mens din telefon minder dig om sjove ting med vennerne, du går glip af. Men sådan behøver det ikke at være. Med god planlægning og afklaring kan du godt nå lidt af det hele.

Prioritér din tid

Start med at danne dig et overblik over alle de ting, du gerne vil nå. Det gælder også de ting, du gerne vil nå ud over at læse til eksamen. Sommertid byder på mange fede fornøjelser, men det kan være svært at finde tid til både Distortion, NorthSide eller ture i parken ved siden af dit pensum.

Prioritér derefter det, du allerhelst vil nå. Og få så langt den plan, der både giver tid til at forberede dig til eksamen og mulighed for at nyde lidt velfortjent fritid.

Lav en realistisk læseplan

Når du har prioriteterne på plads, er det også en god idé at lave en konkret læseplan. Husk, at den skal være realistisk. Ingen kan overskue at læse 500 sider på én dag. En god idé er derfor at afsætte ”buffer-dage” i læseplanen. På den måde kan du samle op undervejs, hvis alt ikke går helt som planlagt.

Husk også at planlægge pauser som en del af din læseplan. Pauser giver fornyet energi, og nogle gang bliver svære tekster nemmere at forstå, når du også tager dig tid til lidt frisk luft og en kop kaffe i det blå.

Brug din læsegruppe

Hvis du har svært ved at overholde en læseplan selv, kan det være effektivt at danne en læsegruppe. I læsegruppen kan I enten lave en fælles læseplan eller dele jeres individuelle planer. På den måde kan I sammen holde hinanden op på jeres mål.

Hvis læsegrupper ikke lige er dig, kan du i stedet alliere dig med en kæreste eller en ven, der kan følge op. Når der er mange fristelser i farvandet, kan det fungere godt at være forpligtet over for andre end sig selv. 

Gå offline

Log af TikTok, Instagram og Facebook i din læsetid, så de ikke forstyrrer din koncentration. Aftal i stedet med dig selv, at du kan logge på sociale medier i dine planlagte pauser, eller når du har fri. Det handler om at bruge din læsetid effektivt, hvis du også gerne vil ud i solen eller danse til gadefesten.  Aftal eksamener med din chef

Hvis du har et studiejob og skal tilpasse din arbejdstid til eksamenslæsningen, handler det om at være ude i god tid. Som oftest vil en arbejdsgiver forsøge at være fleksibel i eksamensperioder, men det er kun muligt, hvis du giver dem en ærlig chance.

Derfor er det en god idé, at du går i dialog med din chef om at få fri til dine eksamener, så snart du kender datoerne for dem. Så kan I sammen planlægge, hvordan arbejde og læsetid kan gå op i en højere enhed.  

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.