Lær dine nye rammer at kende
Ved du, hvilken vej kantinen er, hvor du køber den bedste kaffe, eller hvor din studievejleder holder til?
Det giver en tryghed at kende de praktiske rammer på studiet. Fordi du er på forkant med studieordning, eksamensregler og valgmuligheder, og fordi du hurtigt får studielivet ind under neglene. Er du er i tvivl om noget, er der helt sikkert nogen, der kan hjælpe.
Vær opsøgende, lær campus at kende, og spørg ind til de ting, du ikke forstår.
Få en studiegruppe
Du har hørt det før, men en studiegruppe er guld værd. Det gælder også, hvis du er typen, som arbejder bedst selv. Din faglighed skærpes nemlig gennem sammenspillet med andre. Fordi det giver dig mulighed for at afprøve og anvende det, som du lærer på dit fag. Det kan også bare være en fast læsebuddy.
Selvfølgelig kræver det noget af dig at være en del af en studiegruppe, men til gengæld kommer det til at have en positiv effekt på din læring. Og din studiegruppe eller læsebuddy vil også kunne motivere dig, når pensum bliver tungt, og hvis din eksamenslæsning går i hårdknude.
Luk bogen
Et studie er tidskrævende, og du vil gerne nå hel pensum. Men husk nu at lukke bogen, slukke computeren og komme ud i lyset blandt dine venner.
Det vil oftest føles som om, at du kan bruge lidt mere tid på opgaven, læse lidt flere sider eller tage lidt flere noter. Men du kan lige så godt lære dig selv allerede nu, at det er helt ok at koble fuldstændig fra en gang imellem.
Deltag derfor i de sociale aktiviteter på studiet, dyrk dine hobbyer – og vær sammen med dine venner. Det gør hverdagen på studiet sjovere, når du kender din studiekammerater og kan dele dine op- og nedture med dem.
De fleste har det som dig
De fleste ser ud som om, at de har fuldstændig styr på de 130 siders videnskabsteori, de sociale spilleregler og den gode noteteknik, imens du knap nok kan finde toiletterne. Men det er langtfra sandt.
For langt de fleste har det præcis ligesom dig. Du er ikke den eneste, som bliver udfordret af at have en ny hverdag på universitetet. De fleste oplever tvivl og usikkerhed. De har også svært ved at finde rundt på campus og forstå nye ord og fag.
Derfor kan det være en god idé, at du deler din forvirring omkring studiestart med dine studiekammerater. Det giver tryghed for andre at vide, at de ikke er alene – og du kan dele dine udfordringer med andre. Det kan også styrke sammenholdet, når I deler jeres viden – og så står I allesammen stærkere i hverdagen.
Vær struktureret
Få læst op på pensum, følg med i forelæsningerne, og deltag i de faglige diskussioner. Men giv også slip. Der vil altid være en supplerende tekst eller en grundigere læsning af de sidste 80 sider. Det kan du regne roligt med. Men det er en god idé at tage en pause fra studiet, og det kræver luft i din kalender.
Det får du ved at skabe dig overblik over dit pensum og dine studieaktiviteter og se på, om du har gode studievaner. Du kan du kan fx få planlægge faste møder med din studiegruppe ind i din kalender.
Du kan også se på, om du har god og effektiv læse- og notatteknik. Eller om du er god nok til at holde pauser, og om din læseplaner er rimelige i forhold din tid. De fleste sider i pensum tager typisk lidt længere tid en beregnet.
Skab mere luft i din hverdag med gode tips og tricks til at strukturere din studieteknik