]]>

Nyhedsmail

6 tips til at få mest ud af din praktik

Vær nysgerrig, dyrk det sociale og læg en strategi for din praktik. På den måde er du med at til skabe gode rammer for, at du får mest muligt ud af dit praktikophold.

Et praktikophold er en god mulighed for at få praktisk erfaring, netværk og en afklaring på, hvilken vej du skal gå efter studiet.

Men livet på en arbejdsplads er anderledes end din hverdag på studiet. Tempoet er hurtigt, og du skal være tydelig i, hvad du kan og gerne vil. Inden du ser dig om, er du måske allerede nået til vejs ende med dit praktikophold.

Derfor er det en god idé, at du er på forkant med din nye hverdag, inden du starter i praktik. Her er 6 gode råd til, hvordan du bliver det.  

Lav en strategi

Det er vigtigt, du kender din målsætning, inden du starter i praktikken. Spørg dig selv, hvorfor du tager i praktik. Er det praktisk erfaring, afklaring om job og branche – eller vil du gerne have et (studie)job ud af det?

Vær konkret og tydelig over for dig selv, og brug det som din rettesnor. Det gør, at du bliver klar til at gribe de nye muligheder, som kan opstå, imens du er i praktik – og du kan nemmere evaluere og gøre status, når du engang er færdig. 

Vær nysgerrig

Vær åben over for opgaver, og prøv dig selv af. Udnyt, at du kan prøve teorier af i praksis og lære en masse om at være på en arbejdsplads. Du får muligheder for at komme praktisk tættere på dit fag, og du får mulighed for at løse forskellige typer af opgaver, som giver dig erfaring, læring og afklaring.

Vær også opmærksom på alt det, du ikke lærer på studiet. Det tværfaglige samarbejder, arbejdsprocesserne, omgangsformer og hierarkier. Det er godt at forstå ”spillet” på en arbejdsplads. 

Undersøg fx, om det er muligt at få en mentor eller tutor, som kan hjælpe dig med at navigere i opgaver, relationer og hverdagen på din hjemmearbejdsplads.

Det er nemlig guld værd at vide, hvordan du skal navigere på en arbejdsplads, når du er færdig på studiet og starter i dit første job.

Dyrk det kollegiale

Som studerende er en praktik et godt sted at starte, når du skal bygge et solidt og fagligt netværk. Du får adgang til mange typer af fagligheder og personer, som kender dig og dine kompetencer, og de er gode at have i baghånden senere i karrieren. 

Derfor er det også en god idé at være nysgerrig på dine kolleger og være med i det sociale. Ingen praktiksteder er ens, men på de fleste arbejdspladser vurderes du også på, hvordan du går i spænd med dine kolleger og samarbejdspartnere.

Selvom et godt kollegaskab ikke er en garanti for et job lige med det samme, er det en investering i din fremtid. For gør du et godt indtryk, kan du også aktivt trække på dine tidligere chefer og kolleger senere i din karriere, når du får brug for det. 

Starter du dit praktikophold med at arbejde hjemmefra, kan du med fordel: 

  • booke et onlinemøde med hver af dine nye kolleger. Det er godt at have overblik over, hvem dine kolleger er, hvad de hver især sidder med, og hvordan I kan bruge hinanden bedst under din praktik 
  • spise frokost online med nogle af dine nye kolleger. Det er vigtigt at styrke de uformelle relationer, fordi det også styrker jeres samarbejde, og det er vigtigt for, at du kan udbygge dit netværk på sigt.

Evaluér halvvejs 

Sæt tid af til at gøre status. Det kan du fx gøre, når du er nået halvvejs i din praktik. Brug lidt tid på at reflektere, om du får det udbytte, som du har sat dig for at nå. Kig på din strategi, og spørg dig selv:

  • Vil jeg gerne fortsætte i (studie)job efter praktikken?
  • Vil jeg gerne arbejde med noget helt andet?
  • Får jeg den erfaring, som jeg havde regnet med? 
  • Skaber jeg de relationer, jeg vil? 
  • Bliver jeg udfordret, eller skal jeg gå efter andre opgaver?

Det kan også være, du har andre spørgsmål. Brug dine svar til at lægge en ny strategi for resten af tiden i din praktik. Det gælder især, hvis du gerne vil fortsætte i et (studie)job, når har afsluttet din praktikperiode. 

Vær tydelig om dine ambitioner

Går du med ambitioner om at lande et studiejob eller fast job, skal du sige det højt. Det gælder både over for dine kolleger og nærmeste chef. Det er ikke sikkert, at virksomheden kan ansætte dig med det samme. Men er du tidligt ude og ”klar i spyttet”, viser du mod og engagement.

Vær indstillet på, at du skal byde ind med, hvad du kan gøre for dem. Kom gerne med bud på, hvilke opgaver du konkret kan løse, og hvordan du vil gøre det. Start med at sætte dig ind i forretningen, så du kender til processerne i virksomheden.

Det kan være, at der er nogle opgaver, som andre kollegaer går en bue udenom. Fx manglende kopier eller slides til power points. Det kan også være, at du kan tilføje noget ekstra til kundemøderne, så de glider bedre, og I får ordreren i hus.

Det behøver ikke altid at være de store forkromede ting, der gør en forskel for kollegaerne og forretningen.

Husk din ydmyghed 

Vær ydmyg, og glem ikke dine kollegers erfaring. De kender virksomheden og har nogle tricks i ærmet, som du ikke altid kan se med det blotte øje. I stedet kan det være en fordel, at du er nysgerrig og beder om hjælp, sparring og råd, når du har brug for det.

På den måde viser du dine kollegaer og chef, at du er grundig og interesseret i at lykkes med dine opgaver –  og du forstår din rolle på arbejdspladsen.

Det øger dine chance for, at du efterlader et godt indtryk af, at du kan være værd at samarbejde med i fremtiden. 

Få professionel sparring på dine karrierevalg

Kontakt Djøf, hvis du gerne vil drøfte din muligheder eller have ny inspiration til, hvilken vej du gerne vil gå med dit arbejdsliv og karriere efter studiet. Du får personlig rådgivning og værdifuld sparring, så du kan gøre dine ambitioner til virkelighed.    

Kontakt Djøf på 33 95 97 00, eller skriv en mail til dk¤djoef¤djoef 

  

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.