Vi vil nemlig gerne aflive en af de største myter, vi hører hos nyuddannede akademikere: at det første job tegner resten af din karriere. Langt de fleste mennesker ender nemlig ofte med at arbejde med noget helt andet, end de havde regnet med. Eller hvad de troede deres uddannelse skulle give dem adgang til.
I stedet har de søgt jobs, hvor det har være rart og meningsfyldt at arbejde. Med andre ord har de følt og fulgt deres motivation. De har gjort en karriere ud af at arbejde i jobs, brancher og sektorer, hvor de bedst har kunne fået opfyldt deres drømmer og ambitioner.
Du må godt skifte job
At vælge rigtigt eller forkert er en præmis i hele din karriere. Men du ved først, hvad der er rigtigt og forkert for dig, når du er i jobbet. Og derfor er det ofte også i det første job, at du lærer en masse om dig selv, og hvad du gerne vil arbejde med fremadrettet.
Du skal ikke være bange for at skifte job. Du skal selvfølgelig ikke surfe fra job til job. Men du må gerne skifte job, når du vurderer, at dine kompetencer bedre kan bruges et andet sted. Det giver kun god mening, at du udfolder dine kompetencer et sted, hvor du er glad for at være.
Selvfølgelig er et skifte ingen garanti. Det ved du først, når du sidder i det nye job. Men du kan bruge dine kompetencer og din motivation til at guide dig frem til en arbejdsgiver, som du kan identificere dig med. Og her bliver du fra job til job klogere på, hvad det er, og hvor det kan ske.
Kom ud af din comfort zone
Det er også vigtigt, at du tager opgaver, du ikke lige så komme. Eller måske ikke falder naturligt for dig. Selvom det kan lyde lidt som en kliché, så prøv at skubbe dig selv ud af din comfort zone. Byd ind på projekter, eller løs opgaver, du aldrig havde regnet med, du skulle. Det kan næsten kun giver dig et skub fremad i dit arbejdsliv.
Er du fx vant til at arbejde med salg og marketing i en energisektor, så udfordr dig selv med et nyt felt. Det kan være inden for forretningsudvikling i samme sektor. Eller du kan også fortsætte med salg og marketing, men i stedet skifte til en helt anden sektor eller branche.
På sigt kan det være, at du fx har fået nok projektledelseserfaring til, at du kan søge et HR-job. Faktisk er mulighederne mange. Så længe du ikke forvente at kunne ændre alt med et jobskifte – og du tør følge din faglige interesse og motivation.
Husk, du lærer nyt hen ad vejen. Både om dig selv og fagligt. Alt den nye viden og erfaring, som du opsamler over tid, vil blive din rettesnor fremadrettet. Og den ændrer sig også. Derfor vil du med tiden også kunne se tilbage på en karriere, som ofte er blevet meget anderledes end forventet.
Heldigvis.
Du kan præge dit job
Man vil dig gerne derude på arbejdsmarkedet. Din første arbejdsplads vil nemlig gerne se alt det, du også kan. Fx har en direktør udtalt til os, at han også ansætter nyuddannede, fordi han gerne vil have en sparringspartner til den daglige drift.
Sådan en indstilling giver dig mulighed for at præge dit første job ud over det, som står i det konkrete jobopslag. Et job rummer ofte flere muligheder, end du måske tror.
Husk, at dit første job ofte lærer dig om alt det, du ikke gider arbejde med. Og det er fedt. Men selvfølgelig kun, hvis du bruger det aktivt til at blive klogere på at finde ud af, hvad du godt kan lide at arbejde med – og hvor du kan udfolde denne interesse.
På den måde kan du gå efter jobs og opgaver, som du er god til. Og som du synes er meningsfulde.
Få en karrieresparring hos os
Som snart nyuddannet kan det være godt at få rystet sine forestillinger om arbejdslivet, og hvilke jobs du kan søge. Tal med os om, hvad du drømmer om. Vi sidder nemlig klar til at give dig rådgivning og sparring, så du kan få den karriere, som matcher dine ambitioner.
Book en karrieresamtale her