Som studerende har du mange muligheder, som det kan være svært at vælge mellem. Samtidig er tiden knap, så du vil også gerne vælge rigtigt første gang, uden at du går glip af noget. Men her kan det være svært at vide, hvad der er rigtigt og forkert.
Typisk vil du forsøge at finde svar ved at sige ja til det hele eller kigge på andre for at se, hvad de gør. Uden du bliver klogere på, hvad der giver mening for dig. Det kan blive til en ond spiral uden ende. I stedet for at blive afklaret bliver du måske kun forvirret, frustreret eller mere presset.
Men der findes altid en løsning.
Dilemmaer som øger presset
Hvor godt kender du dine egne mål med studiet? Det kan være svært at svare på. Oftest bliver du klogere med tiden, og nogle gange lærer du nyt ved at gøre ting, som enten spilder din tid eller sætter dig selv under stort tidspres. Derfor kan det være, at du kan genkende disse 3 dilemmaer fra dit studieliv.
- Hver dag får du nye tilbud. Du kan deltage i sociale events på studiet, ses med dine venner eller tage det kursus, som gør dig bedre til et eller andet. Du bliver inviteret til debataften og netværksevents. Eller hvad med at møde nye virksomheder, som allerede er begyndt at rekruttere blandt din årgang. Du vil nå det hele, så du ikke går glip af noget. Uden du spilder din tid.
- Samtidig kigger du på dine studiekammerater, som har det fede studiejob, scorer gode karakter og er i super form. Og så har de også tid til at være frivillig i fredagsbaren, studierådet eller aktiv i en organisation. Imens kan du knap nok nå at læse pensum. Du har altid dårlig samvittighed over for dine venner og familien. Egentligt vil du helst se lidt Netflix, men du skal også huske at få søgt et studiejob, som er bedre for dit cv.
- Et tredje dilemma kan være, at dit første job efter studiet skal være prestigefyldt: fx i en stor, kendt virksomhed eller i et vigtigt ministerium. Det rigtige job er jo en god start på din karriere. Men du ved, at der er mange om buddet, og dine karakter måske ikke helt står distancen. Du bliver modløs. Du kender ikke nogen gode alternativer til de danske C20-virksomheder. Du bliver i tvivl om, du overhovedet kan få det job og den karriere, som du altid har drømt om.
Gode råd til at lette presset
Med mange jern i ilden kan det virke uoverskueligt at finde hoved og hale i, hvad du skal gøre. Hurtigt kan vandrehistorier blive til hele sandheder. Det bliver til en ond spiral, som trækker energien ud af dig.
For at bremse spiralen må du stoppe op, så du har mulighed for konkret at vurdere, hvordan du kan ændre på det. Her er nogle bud på, hvordan du gør det.
- Start med at overveje, hvad der er vigtigt for dig. Det er ikke alle tilbud, som passer med det, du gerne vil. Eller åbner de rigtige døre for dig. Lad dig ikke forblænde. Kig i stedet på, hvad du gerne vil opnå, og hvordan du bruger tiden bedst til at nå derhen. Sådan undgår du at spilde din tid med at være med til alle fester, debataftner, karrieremesser m.m. Husk også, at du ikke kan nå alt på en gang. Hver ting til sin tid. Skab et nemt overblik over dine mål, og hvordan du kan nå dem her
- Stop med at benchmarke dig op mod stereotypen for en superstuderende. Alle træffer sine valg og fravalg. Du bør gøre det samme. Tænk over, hvad der giver dig værdi i hverdagen. Du bliver faktisk en bedre studerende, når du gør det, som er vigtigt dig. Selvom det også kan være Netflix på sofaen eller en god kop kaffe med vennerne. Din hjerne har også brug for at blive ladet op.
- Der er mange veje til Rom. Men ja, vi må også være ærlige. Nogle job kan du kun få med rene 12-taller og det rigtige studiejob. Men det betyder ikke, at du ikke kan arbejde med de opgaver, du gerne vil. Står du ikke forrest i køen til de store virksomheder på C20-indekset eller Udenrigsministeriet, så har du stadig gode muligheder foran dig. Du skal bare tænke i alternativer. Mange typer af arbejdsopgaver går igen hos virksomheder i samme branche, og dit første job tegner ikke resten af din karriere. Andre virksomheder kan derfor være et godt springbræt for dig. Brug BIQ til at finde dem