]]>

Nyhedsmail

Optimer din eksamenslæsning, så du også kan nå at julehygge

Du kan faktisk godt få tid til både eksamenslæsning, julehygge og nytårsfest. Men det kræver en plan (og at du overholder den). Få gode råd til, hvordan du kommer helskindet gennem en travl december.

Kender du følelsen af konstant dårlig samvittighed i julen? Dårlig samvittighed over, at du ikke får læst nok til eksamen og ikke får julehygget nok med familie og venner? December kan være en svær balancegang, og det kan føles noget nær umuligt at nå det hele. Men fortvivl ikke. Du kan faktisk få en eksamensperiode, hvor du ikke drukner i dårlig samvittighed. Men det kræver en plan.

Få tips til, hvordan du både får tid til bøger og hygge:

Læg en realistisk plan

Start med at danne dig et overblik over alt det, du gerne vil og skal nå – det gælder både eksamenslæsning og julehygge med familie og venner.
Lav derefter en plan for både læsning og fritid – og husk, den skal være realistisk. Ingen kan koncentrere sig om at læse 1.000 tætskrevne akademiske sider på én dag.
Når du har en plan med tidsfrister (og overholder den) tvinger du også dig selv til at arbejde mere struktureret.

Kend din rytme

Kan du bedst koncentrere dig klokken syv om morgenen? Eller har du mest energi klokken to om natten? Kend din rytme, og planlæg din dag ud fra den. Der er ingen der siger, at du absolut skal læse fra klokken 9-15 hver dag.

Husk pauser og fritid

Du har brug for pauser. Aftal med dig selv, at du efter fx 25 eller 45 minutters koncentreret læsning holder en lille pause. Sæt en alarm på din telefon, og fokuser på læsningen, indtil tiden er gået. Rejs dig herefter op, bryg en kop kaffe eller ring til din ven. Det er mindre vigtigt, hvad du gør – bare du husker at holde korte pauser i løbet af din dag.

Planlæg også at læse et bestemt antal timer hver dag. Det er bedre, du afsætter fem timer til at læse, fremfor du bestemmer dig for at læse fem tekster. Du kan nemlig ikke vide, hvor længe det tager at læse en tekst.
Når du har læst fem timer (eller hvor mange timer du nu har afsat i din plan), så hold fri med god samvittighed. Hæng ud med venner og familie, eller kryb ned under dynen med en god serie på skærmen. Du fortjener at have det sjovt og slappe af – også selvom det er eksamenstid.

Gem overspringshandlingerne til pauserne

Du kunne jo liiiige vaske tøj, handle, tjekke Instagram eller ringe til din mormor. De fleste kender til overspringshandlinger, men vent med vasketøjet og de sociale medier til dine planlagte pauser. Når du bruger din læsetid effektivt, får du både bedre samvittighed og mere tid til julehygge.

Få en mere effektiv studieteknik

Drømmer du om at blive bedre til at tage notater eller hurtigere til at læse og forstå? Tag et kursus i studieteknik, notatteknik og læseteknik, så du bliver mere effektiv. Kurserne er online, og derfor kan du tage dem når som helst og hvor som helst.

Brug din læsegruppe

Har du svært ved at motivere dig selv, så brug din læsegruppe. I læsegruppen kan I lave en fælles læseplan, eller I kan dele jeres individuelle planer. På den måde kan I holde hinanden op på jeres mål, og I kan sparre med hinanden. I kan også aftale at dele jeres noter og viden med hinanden. 

Glædelig jul, godt nytår og god eksamenslæsning.

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.