]]>

Nyhedsmail

Tips til at starte din jobsøgning

Få 4 gode råd til, hvordan du kommer i gang med din jobsøgning, inden du afleverer dit speciale.

Tillykke med din (næsten) afsluttede uddannelse. Du sidder formentlig dybt begravet i analyser og diskussionsafsnit, imens du drikker spandevis af pulverkaffe. Før du ved af det, er du færdiguddannet, og arbejdslivet venter på den anden side.

Har du ikke landet et job efter studiet, begynder jobsøgningen så småt at banke på døren. For mange nyuddannede akademikere kan det tage flere måneder at få tilbudt sit første job. Derfor er det også en god idé, at du allerede nu begynder din jobsøgning.

Vi har samlet en 4 gode tips til, hvordan du kommer godt i gang.

Sæt ord på dine færdigheder

Selvom dit speciale sikkert fylder alt på nuværende tidspunkt, skal du huske, at det ikke udgør hele din faglighed. Dit uddannelsesforløb skal ses som en samlet pakke, hvor relevante fag, projekter og ikke mindst studiejob og -praktik indgår. Det er hele pakken, du skal sætte i spil i din jobsøgning. 

Nyuddannede akademikere oplever i højere grad, at arbejdsgiver har efterspurgt relevant praktisk erfaring og metodiske færdigheder frem for teoretisk viden.

I stedet for at demonstrere, at du kan citere Foucault og Habermas, skal du derfor fokusere på, hvordan du bruger din metodiske værktøjskasse til at løse forskellige arbejdsopgaver. Jo mere konkret du er, jo bedre. 

Træk derfor på eksempler fra dit studiejob og praktikophold samt fra større projekter på studiet, dit speciale eller en case competition, hvis du har haft deltaget i det. Omsæt dem til ord, så arbejdsgiver forstår, hvad du kan gøre for dem. 

Her er et par eksempler:

  • Kvalitativ og kvantitativ analyse 
  • Undervisning
  • Koordinering
  • Skriftlig og mundtlig kommunikation
  • Ledelse af projekter og strategi.

Din personlighed spiller en rolle

Personlighed spiller en central rolle i et ansættelsesforløb. Arbejdsgiver vægter, hvordan din personlighed matcher med organisationen og det team, du potentielt skal være en del af. 

Vær derfor skarp på, hvad det er for nogle personlige kvalifikationer, der definerer dig, og du kan bidrage med i professionelle sammenhænge. Overvej også, hvilken funktion du har haft, når du har haft et projektarbejde med en studiegruppe, eller når du har samarbejdet med dine kollegaer i dit studiejob. 

Spørg dig selv, om du:

  • trives med at samarbejde, eller vil du gerne have det fulde ansvar 
  • kommer med de mange idéer i en brainstorm eller mere har overblikket og samler trådene
  • tænker i løsninger, eller er du bedre til at kortlægge udfordringer.

Vær ikke bange for, at du ligner dine andre studerende. Forskellen ligger i, hvordan du formidler din personlighed, hvad du kan, og hvordan du konkret bringer det i spil.

Sæt strøm til din profil

Når du kender dine faglige og personlige kompetencer, så er det tid til at dele dem med resten af verden. 

Mange HR- og rekrutteringskonsulenter tjekker potentielle kandidater på LinkedIn i forbindelse med en ansættelsesproces. Derudover bruger headhuntere også LinkedIn til at finde relevante kandidater. 

Derfor kan det kun betale sig, at du har en opdateret og lækker linkedinprofil, som fortæller, hvad du har af erfaring, hvad du gerne vil, og hvad du kan bidrage med. 

5 hurtige til LinkedIn 

  1. Vælg et imødekommende og vellignende billede, hvor du har et smil på læben. Billedet skal være beskåret tæt på dit ansigt og ligne dig, sådan som du ser ud, når man møder dig.
  2. Skriv en titel, som giver andre lyst til at besøge din profil. Skriv fx, hvad du tilbyder en kommende arbejdsgiver, eller opsummér dine kompetencer i nøgleord og/eller de roller, du kan varetage.
  3. Dit resumé skal fortælle, hvem du er, og hvad du kan. Giv et overblik over dine kompetencer, erfaringer og de resultater, du har skabt i dit arbejde. Brug direkte sprog, korte sætninger og omtal dig selv i 1. person. De to første linjer i resuméet er vigtige, fordi de er altid synlige på din profil.
  4. Uddyb din erfaring og praktik med information om dine arbejdsopgaver og ansvarsområder samt resultater og den værdi, du har skabt i din afdeling eller team.
  5. Tilføj dine kvalifikationer under ’Skills & Endorsements’. Det øger din søgbarhed på LinkedIn og skaber en rød tråd i din profil.

Søg jobbet

Når du kender dig mål og har kortlagt din profil og delt den på LinkedIn, er du mere end klar til at søge jobbet. Nu skal du bare finde et job, du gerne vil søge. 

For at søge jobbet skal du have en tilpasset cv og ansøgning, som matcher jobbet, du gerne vil søge. Det betyder, at du skal fokusere på den del af din erfaring fra studiejob, praktik og uddannelse, som er relevant for jobbet. Derfor skal du også undgå at forme dit CV og din ansøgning som en bagudrettet historie om dit arbejdsliv.

Læs derfor jobopslaget grundigt, før du skriver din ansøgning. Mange ansøgere forholder sig primært til de krav/forventninger, der oplistes i opslaget. Men husk også at forholde dig til de opgaver, du skal løse i jobbet. Har du erfaring med noget tilsvarende, så fremhæv dét, når du udformer din ansøgning og dit CV, og fortæl, hvordan du vil løse dem.

Vælger du at søge uopfordret, bør du sætte god tid af til at undersøge virksomheden, før du sender din ansøgning.

Det kan også være en god idé i at spejle dig i andres cv og ansøgninger, som virker, eller lade dem læse dine. Med feedback og inspiration fra andre vil du øge din chancen for, at du skriver en ansøgning og et cv, som får dig til samtale. 

Få tips og tricks til at skrive dit cv og din ansøgning, se andres eller book en gratis omgang feedback 

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.