]]>

Nyhedsmail

Tips til din legatsøgning

Få 4 gode råd til, hvordan du skal søge og skrive dine legatansøgninger.

Når du ved, at du gerne vil på udveksling eller i praktik i udlandet, så gå i gang i god tid med at søge legater. Inden du går i gang, så overvej først, om du faktisk har behov for legater til at dække dine udgifter. 

For legatsøgning er en omfangsrig proces. Du skal være skarp på din dokumentation, finde de helt rette legater og sælge dig selv og dit projekt i en skriftlig ansøgning. Samtidig kan der være både faste og løbende deadlines for, hvornår fondene modtager ansøgninger til deres legater. 

Derfor har vi samlet 4 gode råd til, hvordan du kommer godt i gang med din legatsøgning.  

Opstil et realistisk budget

Når du søger legater, er det vigtigt, at du opstiller et realistisk budget. Budgettet skal godkendes, for at du kan få tildelt et legat. Derfor bør du opstille alle tænkelige udgifter, du kan have i forbindelse med dit ophold fx udgifter til transport, bolig og bøger. 

Start i god tid 

Afsæt tid til at ansøge legater. Nogle fonde kan have løbende deadlines for, hvornår de modtager ansøgninger. Andre fonde vil typisk have en konkret skæringsdato for, hvornår de modtager og behandler ansøgninger.

Derfor er det en god idé, at du starter med at skabe et overblik over de legater, du gerne vil søge. Brug fx relevante søgemaskiner som legatbogen.dk til at finde legater, og brug Excel til at strukturere din søgning. 

Starter du et halvt til et helt år før, du skal afsted, får du god tid til at danne dig et overblik over deadlines. Bemærk, at du ofte kan eftersende forhåndsgodkendelser, acceptance letter og andre dokumenter, hvis fonden har en fast deadline. 

Opfyld kriterierne for legatet

Når du søger legater, skal du være opmærksom på, om du matcher legatets profil. Der kan fx være en række krav til din adresse, studie eller baggrund. 

En sekretær vil typisk stå for at sortere i ansøgningerne. Hvis du ikke lever op til legatets krav, vil du oftest blive sorteret fra, før de har læst din ansøgning. Derfor det vigtigt, at du målretter din legatsøgning til de legater, du kan søge.

Derudover skal du være opmærksom på, at du ofte skal udfylde fondenes ansøgningsskemaer i hånden og sende din ansøgning med posten. Det er derfor vigtigt, at du har helt styr på deadlines, så din ansøgning når frem til tiden.

Læs altid legatbeskrivelsen grundigt igennem, inden du søger. Krav og undtagelser vil altid fremgå tydeligt.

Hav en rød tråd i din ansøgning

Fonde vægter den røde tråd højt, og de vurderer din ansøgning som helhed, når de skal vælge modtagerne af deres legater. Det betyder, at du skal skabe en fortælling om, hvor du er nu, hvor du gerne vil hen, og hvordan dit udlandsophold taler ind i den ambition.

Din fortælling skal vise, at et udlandsophold vil gavne din uddannelse og karriere. 

Få en nem oversigt over de mest relevante legater, og hvordan du søger dem.

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.