]]>

Djøf

Studieliv i udlandet

Bliv klædt på til at vælge; hvor, hvordan og hvornår du skal tage et studieophold i udlandet. Hør også andres erfaringer, og få gode råd til, hvordan du søger legater.

Vælg strategisk

Når udlandet kalder, er det en god idé, at du overvejer, hvordan du gerne vil af sted. Uanset om du tager på udveksling eller i praktik i udlandet, giver det værdifulde erfaringer og indsigt i fremmede kulturer. Men du skal også overveje, hvad du gerne vil bruge dit udlandsophold til i fremtiden. 

Vælger du et praktikophold, får du typisk praktisk erfaring med dig hjem. Tager du på udveksling, får du fx ny viden og arbejdsmetoder til dit studie. Begge ophold giver erfaringer med at arbejde i et internationalt miljø. Find derfor ud af, hvad der er vigtigt for dig.

Det gør du ved at overveje, hvad du kan og vil bruge et udlandsophold til – både før, under og efter. Tjek også, hvilke faglige muligheder og sociale oplevelser der er i det enkelte land, by og universitet.

Bliv inspireret af at høre andres erfaringer. Er du allerede klar til at tage af sted, så er det tid til at søge legater.

Husk, at det Internationale Kontor på dit universitet kan hjælpe dig med alt det praktiske omkring universitetsaftaler, merit og regler for valg af fag. De kender reglerne og ved, hvad der kan lade sig gøre.

Hør andres erfaringer

Hør, hvad andre har fået af internationale oplevelser og erfaringer på deres udlandsophold, og hvad de har brugt det til, når de er kommet hjem igen. 

Søren Stensby fortæller om, at kunne teste sig selv af i en ny kontekst.

Ida Jepsen fortæller om, at blive kastet ud på dybt vand og klare den.

Jaspar Bang Jørgensen fortæller om, hvordan det var at få venner fra hele verden.

Ella Hassager fortæller om, hvor kulturelt anderledes det var at være på udveksling i Bangkok.

Find legat

Få en nem oversigt over de mest relevante legater, og hvordan du søger dem.  

Ting du skal overveje

Vær skarp på, hvorfor du gerne vil til udlandet. Det kræver, at du forholder dig strategisk til, hvor du skal tage hen, hvad du har mulighed for at lære, og hvordan du kan bruge det i fremtiden.

Fokusér derfor på både de faglige, personlige og professionelle muligheder og udfordringer, du har før, under og efter et udlandsophold. Det sikrer dig en rød tråd mellem dine valg og din fremtid.

I planlægningsfasen er det vigtigt, at du tænker over, hvad der er vigtigt for dig. Det kan være alt fra fag og sociale aktiviteter til sprog og karrieremuligheder. Når du kender dine prioriteter, ved du også, om et udlandsophold er det næste skridt for dig.

Overvej

 • Fordele og ulemper ved et studieophold. Skriv en klassisk +/- liste, og få et nemt overblik over, hvad der vejer tungest for dig.
 • Hvem i dit netværk kan hjælpe dig med at afklare din prioriteter. Det kan fx være valg af fag, type af undervisning, universitet, by eller land.
 • Hvilket udbytte du gerne vil have med fra dit udlandsophold. Kig på, hvad der er vigtigt for dig, og hvad det vil kræve af dig for at nå dine mål.

Når du først er taget af sted, vil du opleve, at tiden går stærkt. Derfor er det en god idé, at du husker dig selv på at reflektere over dit udlandsophold. Det giver stof til eftertanke, og du lærer nye sider af dig selv, som du kan bruge, når du er hjemme igen.

Spørg dig selv

 • Hvad er din største udfordring, og hvordan løser du den?
 • Hvad er det bedste ved at være af sted, og hvorfor synes du det?
 • Hvad har overrasket dig mest, og hvad ville du gerne have vidst, før du tog af sted?
 • På hvilke områder udvikler du dig mest lige nu?
 • Hvad optager dig lige nu, og hvad vil du gerne have fokus på resten af tiden?
 • Hvilke råd kan du give videre til andre, når du er kommet hjem igen?

Når du er tilbage i Danmark, er det en god idé at gøre status. Kig på, hvad du har fået af nye kompetencer, og hvad du kan bruge dit udlandsophold til i fremtiden.

Tænk over

 • Hvad motiverer dig, og hvilke opgaver vil du gerne arbejde med i fremtiden?
 • Hvilke kompetencer har du med dig fra udlandet, og hvilke opgaver kan du løse med dem?
 • Hvad er din styrker, og hvad er dine svagheder?
 • Hvor kunne du godt tænke dig at arbejde, og hvad kræver det af dig?
 • Hvilke arbejdspladser har brug for dig og dine kompetencer?

Spørg dit Internationale Kontor

Brug dit universitets Internationale Kontor til at få svar på alle dine praktiske spørgsmål om udveksling og praktik i udlandet. De guider dig gennem dit universitets udvekslingsordninger, og hvordan du vælger de rette fag og får merit for dem. De kan også rådgive dig om, hvordan du får merit for din praktik.