Hvornår på ugen vil du arbejde med dit brancheskifte, og hvad er din strategi?
I dette tredje og sidste skriv om brancheskifte, får du helt konkrete to-do-råd, der sikrer at du kommer i gang med opgaven.
For de fleste, giver det mening at gå til opgaven, som går du i gang med et stort projekt.
Du er projektlederen og du skal sætte rammen. Lav delmål, sætte deadlines og definere deltagere.
Jeg har spurgt og spurgt alle jeg har mødt på min vej om deres metode. Jeg er nysgerrig, da jeg ved, at det meget nemt kan blive en opgave, vi skubber foran os år efter år.
Hvis du stadig læser med i denne række af blogindlæg om brancheskifte, så må det være fordi du gerne vil i gang. Så NU går vi i gang med din strategi:
Her er de bedste råd fra andre der har skiftet branche. Råd du kan bruge til at komme i gang allerede i dag:
- Gå i gang nu, mens du har momentum, lysten og viljen. Jobmarkedet medio 2021 er gunstigt og der er mange arbejdspladser, der er på jagt efter nye medarbejdere
- Team op med et par gode sparringspartnere, der kan hjælpe dig i processen. Tidligere kollegaer, studiekammerater, nogle der også vil et brancheskifte, som du kan dele erfaringer med
- Find dine wingmen/wingwomen i din nye branche se råd nr. 2 om brancheskifte i forrige blog
- Advarsel: Her kommer et MEGET lavpraktisk råd. Men læs alligevel med, for det er et af de mest effektive, og det kan sikre dig, at du kan holde en velfortjent weekend med god samvittighed. Lav en ugeplan for hver eneste uge, du vil arbejde med dit brancheskifte. De fleste jeg har talt med, skriver ansøgninger, ringer eller holder netværksmøder, tirsdag, onsdag eller torsdag formiddag. Fordi, der kan man altid komme i kontakt med virksomheder
- Fyld dit hoved med al den viden du ikke vidste, du havde brug for. Læs de store aviser med business sektioner. Børsen skriver dagligt om virksomheder med et behov, du kan være med til at løse
- Følg alle de virksomheder du gerne vil arbejde for på LinkedIn, og gør det til en vane, at kigge på deres profiler for at se, hvad der sker, og om der er nye job
- Set delmål og evaluer dem. Dit første delmål kunne være, at du gerne vil skifte branche til september. Du kan jo justere og tilpasse et mål. Mange arbejder bedst med deadlines - også i jobsøgning
- Sæt timer på hvor lang til tid du vil bruge på dit projekt. Kan det blive mere lavpraktisk? Men vi siger det for at undgå, at det bliver et evighedsprojekt uden resultat
- Vær realistisk og husk at holde weekend. Hvis du arbejder på dit projekt i weekenden, så sæt dit æggeur på 2 timer, luk døren, sluk mobilen og sørg for at du ikke bliver forstyrret
- Se på emner og opgaver der går på tværs af brancher. I Djøf har vi et stort fokus på den grønne omstilling. De opgaver der skal løses i den grønne omstilling, går på tværs af brancher. Det samme gør sig gældende inden for digitalisering og finanssektoren
- Tag kontakt. Alle jeg har talt med, har selv initieret den første kontakt. Af en eller anden grund er det ikke noget vi taler om. Men uanset hvor høj din position er, så er du selv med til at skabe den første kontakt ind i din nye branche. At tage kontakt viser blot at du er interesseret og motiveret
- Hav et Excel ark eller Word dokument du arbejder i, som altid ligger åbent for dig. Opdater løbende.
Og ALLER sidste råd: Måske er der en snoet vej hen til dit brancheskifte
Jeg har valgt at bringe dette råd til sidst i denne blogserie. Fordi det er lidt svært at definere og jeg har skulle vælge mine ord med omhu.
Fra flere af dem jeg har talt og skrevet med, kan jeg se, at de har taget et job eller to på vejen mod det endelige brancheskifte.
Grunden til at jeg skal vælge mine ord med omhu er, at jeg aldrig vil anbefale at søge et job med henblik på at få andet.
Men det danske jobmarked er fuld af kortere tidsbegrænset ansættelsesmuligheder. Vikariater og barselsvikariater. Kan man sige et fast job op for et vikariat? Det spørgsmål får jeg ofte.
Svaret er: JA, hvis du har modet, har overblik over din økonomi og hvis du er bevist om, at du måske ikke bliver fastansat i dit vikariat.
MEN, det giver dig en unik mulighed for at få erfaring og for at stifte bekendtskab med din nye branche.
Kaffemøder er yt, netværksekspert anbefaler målrettede netværksmøder i stedet
Charlotte Junge, der netop er ved at skrive sin fjerde bog om netværk, var så venlig også at kommentere mit opslag. Hun pointerer at indgangspitchen til et netværksmøder, er vigtig.
Prøv for eksempel noget á la: ”Da jeg overvejer et brancheskifte, vil jeg gerne lære mere om din branche XX. Har du tid til et netværksmøde, hvor du fortæller om din branche, hvad der er fokus på pt., trends, udvikling, mv.?" – Altså, du siger det simpelthen, som det er!
Charlotte Junge fortsætter: ”Det, der er vigtigt, er, at man skal holde netværksmøder - ikke kaffemøder! Altså kvalificere sin henvendelse og række ud til de personer, der kunne have viden om de områder, man gerne vil have viden om/indsigt i - modsat bare at fare rundt i netværket og holde formålsløse kaffemøder i håb om at nogen kan "skubbe" en videre...”
Charlottes to pointer matcher al den research jeg har lavet på området. Du skal række ud, være din egen projektleder, ikke være bange for at sige det som det er og drive dit brancheskifte effektivt.
Husk altid, at de fleste mennesker gerne vil tale om sig selv og deres egen branche, derfor er mit bud, at du sjældent vil blive mødt med en lukket dør. Vi vil gerne hjælpe hinanden.
Jeg elsker at hjælpe folk i deres karriere og derfor håber jeg du har fået noget ud af, at følge med i denne serie om brancheskifte.
Afslutning
Jeg har aldrig før prøvet at kortlægge og beskrive et karriereemne så detaljeret, som jeg nu har gjort i tre blogindlæg. Jeg er selv blevet meget klogere på, hvor komplekst det er at skifte branche. Og jeg kan se, at dem der har skiftet branche de har været super proaktive og målrettede.
Som et medlem sagde til mig: ”Jeg sagde hele tiden til mig selv, hvad er det værste der kan ske.”
Den 22. juni afholder vi et stort webinar om brancheskifte, her vil jeg sætte ord på mine erfaringer og du har mulighed for at møde profiler der er lykkedes med deres brancheskifte.
Jeg er stadig så utroligt optaget af emnet, og jeg gad godt være guest speaker, eller en flue på vægen i alle ansættelsesudvalg fra nu af.
Jeg ville rykke ved hver eneste vane, der viser, at vi har tendens til at gå efter det sikre valg. Nogle gange skal vi ansætte nogen med brancheerfaring.
Men i det gode team, er der forskellige profiler med forskellige baggrund. Et team må ikke være alt for ens.
Jeg er stadig super misundelig på den caster, der fik lov til at besætte rollerne i Bridgerton.
Kærlig hilsen Kantsø