Ferielukning
Arbejdsgiveren kan også vælge helt at lukke arbejdspladsen i juleferien. Nogle arbejdspladser har lokale aftaler/kutymer om betalt frihed også på hverdagene mellem jul og nytår, men hvis dette ikke er tilfældet, er der fastsat særlige regler i ferieloven/ferieaftalerne:
For medarbejdere, som har optjent mere end 15 dages ferie til brug i ferieåret, skal arbejdsgiveren sørge for, at medarbejderen reserverer det antal feriedage, som er nødvendige for at holde ferie på hverdagene mellem jul og nytår – i år er det den 27., 30. og evt. 31. december. Desuden skal arbejdsgiveren varsle ferien efter de almindelige regler, dvs. med en måneds varsel.
Hvis arbejdsgiveren glemmer at få medarbejderne til at gemme det nødvendige antal feriedage, kan resultatet blive, at medarbejderne når at bruge al deres ferie inden julelukningen. I denne situation har den enkelte medarbejder ret til at få løn for lukkedagene mellem jul og nytår, selv om han/hun ikke arbejder de pågældende dage. Det samme gælder, hvis arbejdsgiveren ikke får varslet julelukningen rettidigt.
En medarbejder, som har optjent højst 15 dages ferie, har ikke nogen ferie, der kan gemmes til juleferien, og er dermed ikke omfattet af den særlige regel om julelukning, men af reglerne om almindelig ferielukning. Efter disse regler kan en medarbejder, der ikke har ret til betalt ferie under ferielukningen, ikke kræve løn for de manglende feriedage, dvs. at ferien holdes for egen regning.