]]>

Tag del i debatten om antallet af akademikere i kommunerne

Akademikere, herunder Djøf medlemmer, oplever at blive udskammet i den offentlige debat for deres arbejde i den offentlige sektor.

Tillidsrepræsentant i Gribskov Kommune har deltaget i debatten om akademikeres arbejde i kommunerne: “Mange aner ikke, hvad vi laver”.

Liberal Alliance kører kampagne mod antallet af akademikere i kommunerne.  Og kommunerne er blevet pålagt at spare 3 milliarder kroner på den kommunale administration. Det er blot to eksempler på, at akademikere generelt - og Djøf-uddannede især - bliver udskammet i den offentlige debat for deres arbejde i den offentlige sektor.

Det var også tilfældet i Gribskov Kommune, hvor debatten i kommunalbestyrelsen i forbindelse med budgettet for 2024 fik Susanne Birkemose til at fare i blækhuset i de lokale medier. Hun er tillidsrepræsentant for de godt 50 medlemmer af Djøf Offentlig i kommunen:

- Jeg sad og hørte byrådets debat om budgettet for 2024. Og det var helt tydeligt, flere partier ikke har kendskab til, hvad akademikerne kommunerne laver. Kommunen skal spare 18 stillinger, og debatten handlede om, at man bare kunne fyre “de kolde hænder”. Der er en udbredt uvidenhed om, at en kommune er meget mangfoldig organisation, der rummer mange forskellige fagligheder for at fungere, fortæller Susanne Birkemose.

I debatindlægget til lokalaviserne i Sjællandske Nyheder Alle medarbejdere får kommunen til at køre - uanset temperaturen på hænderne fortæller hun, hvordan akademikerne i Gribskov Kommune bidrager til den borgernære velfærd og en effektivt drevet kommune.

- Jeg havde klart forventet en del negative reaktioner, da lokalavisen lagde indlægget på Facebook. Der er kommet mange reaktioner. Men jeg er glad og overrasket over, at de langt overvejende har været positive, fortæller Susanne Birkemose.

Hun oplever, at der er mange stereotyper om akademikernes arbejde. 

- Men det er for letkøbt at skyde på enkelte faggrupper. Derfor skal vi også forklare, hvad vi laver, siger Susanne Birkemose.
Den opfordring er Johanne Nordmann, formand for Djøf Offentlig, helt enig i. Hun har lige haft et debatindlæg i alle de jysk/fynske dagblade Kære Mette Frederiksen: Fjern opgaver, regler og dokumentationskrav i stedet for at tale kommunal administration ned.

- Jeg har kun fået positive reaktioner på mit opslag på LinkedIn. Så herfra skal der lyde en klar opfordring til tillidsrepræsentanterne om at deltage i debatten på de sociale medier og i lokalaviserne om, hvordan vores arbejde gør en positiv forskel for borgerne og virksomhederne, siger hun og fortsætter:

- Der er mange myter om antallet af akademikere og medlemmer af Djøf ude i kommunerne. Der mangler proportioner i den offentlige debat. Fakta er, at der ikke er ansat akademikere, der ikke er behov for i forhold til de opgaver, der skal løses.

Hvis du som TR i en kommune eller region har brug for sparring om et debatindlæg, er du altid velkommen til at kontakte Djøfs pressechef Torben Gross, tgr@djoef.dk.