]]>

Pressemeddelelse

Djøf: Nyt ekspertudvalg skal analysere forholdet mellem politikere og embedsværk

”De senere år har vi set en bekymrende udvikling i samspillet mellem politikere og embedsmænd, der udfordrer befolkningens tillid til vores politiske og demokratiske instanser. Den udvikling skal vi have vendt”, siger Henning Thiesen, formand for Djøf, om baggrunden for, at Djøf nu nedsætter et ekspertudvalg, der skal analysere udviklingen og finde veje til forbedringer.

28.12.2021

Med Rigsrettens dom over tidligere integrationsminister Inger Støjberg for at have overtrådt ministeransvarlighedsloven, er det klart markeret, at der er grænser for, hvad en minister må, og hvordan man skal agere som minister.

- Men dommen aktualiserer en helt nødvendig debat om samspillet mellem politikere og embedsmænd. I Djøf er vi bekymret for, om rollerne mellem politikere og embedsværk de senere år er blevet for uklare. At hensynet til positionering og taktik trumfer hensynet til den faglige og saglige rådgivning. Det udfordrer tilliden til embedsværk såvel som til hele det politiske system. Og det kan være med til at underminere tilliden og opbakningen til vores demokratiske institutioner, folkestyre og offentlige myndigheder, siger Henning Thiesen, formand for Djøf.

Derfor nedsætter Djøf nu et ekspertudvalg, der i løbet af foråret 2022 skal identificere og beskrive eventuelle problemer og deres omfang nærmere, og se på, hvordan tilliden til og samspillet mellem politikere og embedsværk kan styrkes.

Fem opgaver

Det er ikke nyt for Djøf at give sig i kast med den slags svære spørgsmål. Nordskov Nielsen udvalget udgav i 1993 "Fagligt etiske principper i offentlig administration" og i 2015 udgav Bo Smith-udvalget rapporten ”Embedsmanden i det moderne folkestyre”.

- Der er brug for, at vi hele tiden sikrer, at embedsmændene har de rigtige rammer for deres arbejde og et velfungerende samspil med politikerne, så vi kan understøtte de demokratiske processer i Danmark bedst muligt, pointerer Henning Thiesen.

Det nye udvalg skal bygge videre på Bo Smith-udvalgets arbejde og tidligere beretninger om forholdet mellem politikere og embedsværk. Opgaven er bl.a. at:

  • Belyse udviklingen og den aktuelle situation i forholdet mellem politikere og embedsmænd siden Bo Smith-udvalget med særlig vægt på balancen mellem politiske ambitioner og fagligheden.
  • Forholde sig til konsekvenserne af fremvæksten af politiske sekretariater m.v. for embedsværkets evne til at balancere politik og faglighed, herunder samspillet med særlige rådgivere.
  • Identificere læringer fra relevante kommissioner, forskellige undersøgelsesformer m.v. med henblik på at sikre en hensigtsmæssig balance mellem politisk og faglig-saglig rådgivning.
  • Kvalificere den offentlige debat om tilliden til og forholdet mellem politikere og embedsværk i lyset af bl.a. Granskningskommissionen og den seneste rigsretssag.
  • Opstille guidelines og scenarier for, hvordan tilliden til og rammerne for samspillet mellem politikere og embedsværk kan styrkes.

Uafhængigt ekspertudvalg

- Vi går nu i gang med at finde udvalgets medlemmer. Vi samler nogle af landets klogeste hoveder med erfaring for samspillet mellem politikere og embedsmænd – embedsmænd, politikere, forskere og mediefolk. Vi ser frem til at høre deres bidrag til den helt nødvendige debat om, hvordan vi kan fremtidssikre arbejdet i det politiske maskinrum, så vi kan sikre en fortsat høj grad af tillid til vores politiske og demokratiske instanser, slutter Henning Thiesen.

Få mere at vide

Henning Thiesen træffes for yderligere kommentarer på tlf. 29 62 40 66.

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.