15.06.2021
De fleste partier i Folketinget har nu indgået en aftale om at sikre flere uddannelsestilbud uden for de store byer.
Det er positivt, at de firkantede mål om at skære 10% af uddannelsestilbuddene på de lange videregående uddannelser i de store byer er lempet en lille smule, siger Rasmus Pilegaard Petersen, formand for de 25.000 medlemmer af Djøf Studerende.
Men han er fortsat meget kritisk over for aftalen, der betyder, at antallet af uddannelsespladser på universiteterne i de store byer skal skæres med 5-10% frem mod 2030.
Selvfølgelig er det godt, at Folketinget med aftalen lægger op til, at reduktionen skal ske i en dialog med universiteterne, så vi forhåbentlig kan få nogle gennemtænkte løsninger, baseret på virkeligheden og ikke hvad man kan tænke sig frem til i et forhandlingslokale i en sen nattetime. Men hele udflytningsplanen er fortsat håbløst underfinansieret. Det er dyrt at oprette uddannelsesfilialer, og hvis ikke der tilføres flere midler, vil det påvirke kvaliteten af uddannelserne negativt. Det er uforståeligt, at det politiske svar på behovet for flere og dygtigere unge er at slække på kravene til kvaliteten. Det er skuffende, at Folketinget har valgt at fodre hunden med sin egen hale, siger Rasmus Pilegaard Petersen og fortsætter:
Færre uddannelsespladser i de store byer er ingen garanti for, at de unge vil søge mod uddannelsestilbuddene i de mindre byer. Det viser erfaringerne med de små uddannelsesstationer, der blev oprettet i de mindre byer i 2018. Kvaliteten var for dårlig, og de er blevet fravalgt af de unge. Tværtimod kan vi forudse øget konkurrence om at komme gennem nåleøjet for en uddannelsesplads i de store byer, stigende adgangskvotienter og fortsat pres på trivslen blandt de studerende.