]]>

Pressemeddelelse

Fædre ønsker mere barsel

Fædrene er klar til at tage en større andel af barselsorloven, viser en ny undersøgelse fra Djøf. "Folketinget har en historisk mulighed for at fremme ligestilling på arbejdsmarkedet, når de skal fordele den øremærkede barsel til fædre og mødre", siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat og næstformand i Djøf.

14.09.2021

En ny undersøgelse fra Djøf blandt erhvervsaktive djøfere i alderen 25-45 år viser, at fædrene er klar til at tage en større andel af barselsorloven.

"40 procent af mændene ville gerne have holdt mere orlov, mens det samme gælder 34 procent af kvinderne. Særligt de privatansatte mænd, som er dem der holder mindst orlov, ville gerne have haft mere orlov (47 procent)", forklarer Henrik Funder, formand for Djøf Privat og næstformand for Djøf, om undersøgelsen.

Undersøgelsen viser, at de offentligt ansatte holder længere orlov med deres børn end de privatansatte. 60 procent af de privatansatte mænd holder mere end to måneders orlov, mens det samme gælder 75 procent af de offentligt ansatte mænd. 32 procent af de privatansatte kvinder holder mere end ti måneders orlov, mens 40 procent af de offentligt ansatte kvinder har holdt mere end ti måneders orlov med deres yngste barn.

Hver anden kvinde svarer, at deres orlov har haft en lidt eller meget negativ indflydelse på deres karriere. 15 procent af mændene oplever det samme.

"Den skæve orlovsfordeling mellem mænd og kvinder har store konsekvenser for især kvinders løn- og karriereudvikling", siger Henrik Funder og fortsætter:

"Den skæve orlovsfordeling er en væsentlig forklaring på, at Danmark er så dårligt placeret internationalt, når det kommer til kvinders muligheder for at realisere en lederkarriere. Desuden er lovgivningen dybt forældet, da reglerne favoriserer kvinder og gør fædres orlov til en dyr omgang for familierne. Vi har brug for regler, der i langt højere grad ligestiller forældrene end i dag."

Henrik Funder er glad for, at FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) og DA (Dansk Arbejdsgiverforening) netop har spillet ud med et forslag til, hvordan man kan sikre en bedre fordeling af barselsorloven mellem forældrene med en øremærkning af 11 uger til hver forældre, mens resten frit kan fordeles mellem forældrene:

"Det nye oplæg fra FH og DA er et fint oplæg til de videre politiske forhandlinger i Folketinget. Det er positivt, at aftalen adresserer behovet for ligestilling af forældrene i forhold til orlovsmuligheder. Det er der brug for."

"Vi synes dog ikke, at aftalen er ambitiøs nok, da man jo ikke er gået videre end den minimumsimplementering, det nye EU-direktiv lægger op til. Vi går ind for 14 ugers øremærket orlov til hver forælder. Samtidig opfordrer vi også Folketinget til at gribe den historiske mulighed for at forenkle lovgivningen. Danmark opererer med 4 typer orlov, hhv. graviditets-, barsels-, fædre- og forældreorlov. Det er unødigt kompliceret. Vi ved, at komplicerede regler på området er en selvstændig barriere for, at fædre tager orlov, og nu har vi chancen for at få en mere enkel og tilgængelig lovgivning", slutter Henrik Funder.

Læs om undersøgelsen i  analysen: Mænd ønsker mere orlov med deres børn 

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.