19.09.2021
#Metoo-debatten har påvirket befolkningen. Det viser en ny undersøgelse Megafon har foretaget for Djøf. Mere end hver tredje borger i Danmark svarer, at de er helt eller delvist enige i, at de i løbet af det seneste år blevet mere opmærksomme på at undgå at overskride andres grænser.
Formand for Djøf, Henning Thiesen siger om undersøgelsen:
"Vi ville gerne vide, om Sofie Lindes tale og den efterfølgende #Metoo-bølge har gjort en forskel på den måde, vi opfører os over for hinanden på og undgår at overskride andres grænser. Heldigvis er vi blevet mere opmærksomme på, hvordan vi opfører os overfor hinanden i det offentlige rum og på arbejdspladserne – og at det øgede fokus ser ud til at føre til eftertanke og forandring hos den enkelte."
Undersøgelsen viser også, at #Metoo-debatten optager befolkningen. 60 procent angiver, at de i nogen, høj eller meget høj grad har fulgt med i debatten. Samtidig svarer tre ud af fire, at de er helt eller delvist enige i, at det er positivt, hvis befolkningen i løbet af det seneste år er blevet mere opmærksomme på ikke at overskride andres grænser. Det glæder Djøf-formanden:
"Vi kan roligt konstatere, at befolkningen ikke har fået nok af #Metoo. Mange har fulgt med i debatten det seneste år, og jeg hæfter mig særligt ved, at et stort flertal synes, at det øgede fokus på ikke at overskride andres grænser er positivt. #Metoo-debatten har sat gang i en vigtig samtale men nok så væsentligt også givet en øget opmærksomhed på nedarvede mønstre og vaner, som har forskellige konsekvenser for mænd og kvinders liv", siger Henning Thiesen.
I løbet af det seneste år er branche efter branche stået frem med vidnesbyrd fra især kvinder om sexistisk og grænseoverskridende adfærd. I mediebranchen, på universiteterne, i ungdomspolitik, på Christiansborg og i HK-fagene. En undersøgelse fra Djøf Advokat viser, at hver tredje kvinde er blevet krænket på sin nuværende arbejdsplads. Djøfbladet har for nyligt kortlagt, at flere studerende på Statskundskab, Økonomi og Jura oplever flere seksuelle krænkelser end gennemsnittet på andre studier.
"De mange beretninger om grænseoverskridende oplevelser fra en lang række forskellige brancher – også vores egne - viser, at der stadig er lang vej igen, før alle, uanset køn, kan føle sig trygge og inkluderet på arbejdspladsen eller i ungdomsmiljøet. Der er fortsat et stort behov for at fremme kulturer, hvor man kan være sikker på, at arbejdspladsen, studiet eller ungdomsorganisationen sætter ind overfor krænkelser og sexisme. Jeg håber, at undersøgelsen kan være med til at vise, at det er blevet legitimt at sige fra, og at ingen behøver føle sig alene, hvis deres grænser bliver overskredet", siger Henning Thiesen.
Læs undersøgelsen
Mere info om Djøf Advokats og Djøfbladets undersøgelser af seksuel chikane: