]]>

Pressemeddelelse

Regeringen har et ansvar for udlandsdanskerne

Vi mangler en klar strategi for, hvordan vi forbedrer udlandsdanskeres forhold.

Bragt i Berlingske fredag d. 23 juli 2021

Under Danmarks EM-semifinale mod England blev udlandsdanskerne og deres bidrag til Danmark synligt for en stund. Tusindvis af danskere bosat i Storbritannien fyldte på få dage lægterne for at støtte op om landsholdet. Udlandsdanskerne er en kæmpe ressource, for gennem de bånd, de knytter til omverdenen, får Danmark mulighed for globale forbindelser, der går langt ud over vores beskedne størrelse.

I Danmark er vi desværre ikke gode nok til at sætte pris på de cirka 250.000 danskere, der anslået bor i udlandet. Og hverdagen for udlandsdanskerne er langtfra en dans på roser. Komplekse regler, usikkerhed om familiens fremtid og ikke mindst coronakrisen er i disse år med til at komplicere livet for danskere bosat uden for Danmarks grænser. Vi mangler en klar strategi for, hvordan vi forbedrer deres forhold.

Fra vores medlemmer i udlandet hører vi om en række problemer. De særlige regler for barsel, dagpenge og sundhedsforhold er helt uigennemskuelige. Man får sjældent anerkendelse for tillærte kvalifikationer under udlandsophold, og hvis man vender hjem efter et langt arbejdsliv, bliver folkepensionen nedsat for de år, man har opholdt sig i udlandet. Læg dertil, at reglerne for familiesammenføring er blevet gradvist mere besværlige over en årrække og ofte resulterer i, at velfungerende familier ikke er velkomne i Danmark. Desværre mangler vi handling fra regeringen. Modsat lande som Irland og New Zealand har Danmark ingen overordnet strategi for danskere i udlandet. Og de få initiativer, der igangsættes, er ikke holdbare. Et eksempel er foreningen Danias, der blev oprettet i 2018 i et samarbejde mellem regeringen og erhvervslivet for at forbinde og engagere globale danskere til gavn for blandt andet innovation og eksport samt promovering af Danmark. Danias ser imidlertid ud til at løbe ud i sandet på grund af manglende finansiering.

Hvis vi i Danmark vil være velrepræsenteret internationalt og eksportere danske løsninger, så skal vi understøtte de foregangsløbere, der tager springet ud i verden. Og vi skal sikre os, at udlandsdanskere også er velkomne, når de senere vender hjem med deres erfaringer.

Opgaven om at sikre ordentlige betingelser for udlandsdanskere hviler på Udenrigsministeriet. Men mange års nedskæringer i udenrigstjenesten betyder, at ressourcerne er knappe på Danmarks ambassader rundt om i verden.

Vores opfordring er, at regeringen sætter sig i førersædet og udarbejder en klar strategi for udlandsdanskerne, som kortlægger de mange udfordringer, der opleves i dag. Det er afgørende, hvis vi skal sikre Danmarks internationale renommé, eksport af danske løsninger og forretnings- samt diplomatiske forbindelser til gavn for Danmark, demokrati, vækst og bæredygtighed. Djøf byder gerne konstruktivt ind til udviklingen af en ny strategi for udlandsdanskere.

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.