28.03.2022
Tibetkommissionen finder grundlag for at kritisere Københavns Politi, PET og Udenrigsministeriet for at have tilsidesat Grundloven i forbindelse med statsbesøg fra Kina i årene 1995 til 2013.
- Det er altid alvorligt, når en uafhængig undersøgelseskommission finder grundlag for at kritisere offentlige myndigheder og embedsmænd. Det handler grundlæggende om vores demokrati og tilliden til den offentlige forvaltning. Det skal vi tage dybt alvorligt, siger Tomas Therkildsen, adm. direktør for Djøf, og fortsætter:
- Ingen embedsmænd går på arbejde med et ønske om at tilsidesætte grundlovssikrede rettigheder som eksempelvis ytrings- og forsamlingsfrihed, og ingen embedsmænd har en selvstændig dagsorden om at tækkes Kina. I forhold til tilrettelæggelsen af statsbesøg fra Kina, har man som embedsmand taget bestik af de politiske ønsker og prioriteringer i forhold til relationen til Kina. Men det er klart, at politiske og handelsmæssige interesser ikke må overtrumfe ytringsfriheden, siger Tomas Therkildsen og tilføjer, at Djøf naturligvis vil bistå embedsmænd, hvis vurderinger fra undersøgelseskommissionen giver anledning til et efterspil.
- I Djøf vil vi nu nærlæse kommissionens beretning og vurdere de mere principielle aspekter. Et af de forhold, som må give anledning til principielle overvejelser, er kommissionens konklusion om en instruktions- og vejledningsforpligtelse på tværs af ministerområder.
- Djøf har i februar måned nedsat et ekspertudvalg, der arbejder med at belyse, om vi har de rigtige rammer for samspillet mellem politikere og embedsmænd. Her vil Tibetkommissionens rapport indgå, slutter Tomas Therkildsen.