]]>

Pressemeddelelse

Opråb fra Djøfs jurapanel: Antallet af ubrugelige symbollove stiger

Kvaliteten af dansk lovgivning falder, mens mængden af symbollove stiger. Resultatet er mere lovgivning, der ikke virker, advarer eksperterne i Djøfs Jurapanel i en ny undersøgelse.

03.01.2022

Mængden af symbollovgivning er stigende, vurderer tre ud af fire af eksperterne i Djøfs jurapanel. Formand for Djøfs jurapanel og professor i forfatningsret ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter forklarer: 

”Vi ser en stigning i lovgivning, der rent og skær er til for at sende et politisk signal med mindre interesse for, om loven får en effekt. Spørger man panelet, er der mange eksempler. En række eksempler er rettet mod udlændinge generelt og muslimer især, såsom smykkeloven, tildækningsforbud og håndtrykskrav. Derudover fremhæver panelet strafskærpelser såsom corona-dobbeltstraf og forbud mod kontakt til nye mennesker for livstidsindsatte.”

Et stort flertal på otte ud af ti mener også, at kvaliteten af danske love generelt har været faldende de seneste fem år.

”Undersøgelsens resultater er markante. De tegner et klart billede af, at lovkvaliteten er faldende. Årsagen synes især at være, at tingene går alt for hurtigt, og for mange love hastes igennem, så der ikke er tid til ordentlig lovforberedelse og høringer. Hvis lovgivningen ikke er forberedt tilstrækkeligt grundigt og ikke står på et solidt sagligt og fagligt grundlag, får det betydning for, om lovene kommer til at virke efter hensigten på den anden side", siger Jens Elo Rytter.

Netop den stigende hastighed i dansk politik er en af de vigtigste årsager til den faldende kvalitet, siger Djøfs formand, Henning Thielsen: 

”Jeg er bekymret. Undersøgelsen viser for mig, at politik simpelthen går for hurtigt i dag. Vi bliver nødt til at gøre noget ved, at der ikke er tid til ordentlig lovforberedelse og høringer, ligesom der skal følges op på, om lovene virker efter hensigten ude i virkeligheden. Ordentlig kvalitet i de love som regulerer vores liv som borgere og virksomhedernes arbejde er et vigtigt fundament for vores samfund og helt afgørende for tilliden til vores demokrati.”

Fagforbundet Djøf har udarbejdet tre konkrete forslag, der kan højne kvaliteten af dansk lovgivning og sænke reformhastigheden. 

"Politik skal testes ude i virkeligheden, før den rulles ud i hele samfundet. Lovgivningen skal være mindre detaljeorienteret, så det er plads til at kommuner, regioner og institutioner kan tilpasse den til lokale forhold. Og så skal al hastelovgivning udstyres med solnedgangsklausuler, der automatisk udløber og skal vedtages aktivt igen. Det er ikke små skridt, men det er det der skal til, hvis vi skal lavelove, der virker", siger formand Henning Thiesen.

Djøfs uafhængige jurapanel består af 59 juridiske eksperter. Deltagerne kommer bl.a. fra de danske universiteter, advokatbranchen, interesseorganisationer og domstolene. 

Djøfs jurapanel består af 59 juridiske eksperter. Deltagerne kommer bl.a. fra de danske universiteter, advokatbranchen, interesseorganisationer og domstolene.

For at få resultaterne kontakt mediechef Helle Slejborg, hsl@djoef.dk, tlf. 29734743

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.