10.02.2022
Debatindlæg af Rasmus Thingholm, formand, og Anna Cecilie Holmgaard Knudsen, næstformand, for Djøf Advokat
Der har i mange år hersket konkurrence mellem advokatbranchen og revisionsbranchen om det lukrative marked for juridiske rådgivningsydelser, og debatten tog da også for alvor fart, da Konkurrencerådet for et år siden offentliggjorde sine længe ventede anbefalinger til at styrke konkurrencen i den danske advokatbranche.
Denne indledning kunne få nogle læsere til at tro, at vores første indlæg som formand og næstformand for Djøf Advokat skal handle om rapporten og dens anbefalinger, som har fyldt ganske meget i spalterne det seneste år. Men det er ikke tilfældet. Det handler om, at advokatbranchen skal forstå, hvad der skal til for at konkurrere om de unge juristers attraktive arbejdskraft og understøtte dette med konkrete vilkår og tiltag i stedet for at nøjes med at italesætte løsninger i generelle vendinger på deres hjemmeside eller i interviews med branchemedierne.
I forrige uge kunne Deloitte offentliggøre, at de fra og med juni 2022 indfører nye og forbedrede barselsvilkår, så også fædre og medforældre får ret til 24 ugers betalt barsel i alt, ligesom alle medarbejdere desuden får ret til betalt barsel efter kun tre måneders ansættelse.
Det er ikke hverdagskost, at rådgivningsvirksomheder offentliggør nyheder om deres (forbedrede) barselsvilkår. I sommer offentliggjorde Bruun & Hjejle, at de fremadrettet vil tilbyde fædre op til 24 ugers betalt barselsorlov, men rækken af advokatkontorer – uanset størrelse – som har ladet sig inspirere af den model, har været til at overse.
Der er tydeligvis noget på spil, når rådgivningsvirksomheder som Deloitte og Bruun & Hjejle sætter alle sejl til for at gå forrest med attraktive vilkår på barselsområdet til både mænd og kvinder. De har indset – og nok også regnet på – at skal de kunne rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere, så må de tilbyde bedre vilkår for kommende forældre. For hvis de ikke gør det, risikerer de at miste endnu flere dygtige advokater med værdifulde kompetencer og mod på lederskab.
I erkendelse af at gode barselsvilkår er et vigtigt konkurrenceparameter, har flere af de store og mellemstore advokatkontorer da også aftaler om barselsrettigheder for fædre (og i visse tilfælde også medforældre) i ansættelseskontrakterne og medarbejderhåndbøgerne, men rundt omkring på hjørnekontorerne hersker der fortsat utidssvarende forestillinger om, at barsel primært er noget, som ”kvinder tager sig af”. Udover gode barselsvilkår skal betydningen af at have en rimelig balance mellem arbejdsliv og privatliv ikke undervurderes. Det er vigtigt for vores medlemmer, og parametrene er i stadig stigende grad afgørende for valg af næste arbejdsgiver.
I årenes løb har flere undersøgelser fra Djøf Advokat vist, at flere og flere advokater overvejer at skifte til et job uden for et traditionelt advokatkontor særligt på grund af et for stort arbejdspres, for mange arbejdstimer, for lidt fleksibilitet og for lidt tid med familien. Senest har en undersøgelse fra Advokatsamfundet blandt unge advokater med op til 5 års anciennitet vist, at den vigtigste personlige værdi var ”Tid til familie og venner” (81,3% af de adspurgte) foran ”Personlig udvikling” og ”Karrieremuligheder”. Når det kommer til de unge advokaters valg af arbejdsplads, rangerer ”Plads til familieliv” (74,1% af de adspurgte) højest efterfulgt af ”Arbejdsmiljø” og ”Gode karrieremuligheder”. Resultaterne taler vist for sig selv.
Nok så væsentligt er det jo indlysende til gavn for børnene at have flere omsorgspersoner tæt på sig så tidligt som muligt, men som bekendt er det ikke alle familier, der passer ind i den traditionelle far, mor og barn-model. Derfor er det vigtigt med vilkår, der tilgodeser forskellige familiekonstellationer. Senest har Poul Schmith/Kammeradvokaten meldt ud, at de har indført en ret for ikke-biologiske medforældre til 8 ugers betalt barselsorlov. Det er vores håb, at de seneste udmeldinger fra Bruun & Hjejle, Poul Schmith/Kammeradvokaten og Deloitte varsler en ny æra i advokatbranchen med forbedrede barselsvilkår til alle uanset køn og/eller familiekonstellation.
Hvis advokatbranchen fortsat skal kunne rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere, må flere advokatkontorer følge trop og lade sig inspirere af Deloitte og Bruun & Hjejle. Både når det kommer til vilkår, men også når det kommer til accepten og anerkendelsen af selve ønsket om at holde barsel.
Medarbejdere på barsel skal ikke ses som en økonomisk udgift, der skal indregnes i årsbudgettet. Barselsperioden giver fx medarbejdere større forståelse for deres kollegers livssituationer, gør dem bedre til at prioritere deres tid og får dem til at indgå i relationer på nye måder.
Før eller siden må hele advokatbranchen da forstå og handle på, at det arbejdsliv, som fremtidens advokater ønsker, er markant anderledes end det, som den ældre partnergeneration har og har haft. Det øvrige erhvervsliv står i hvert fald klar til at tage imod dem med åbne arme, attraktive vilkår og mere balance mellem arbejds- og familielivet.