]]>

Pressemeddelelse

De 2-årige kandidater giver kvalificeret og efterspurgt arbejdskraft til erhvervslivet

I en tid præget af kriser og komplicerede udfordringer er højtuddannet arbejdskraft afgørende. Kvaliteten af de danske universitetsuddannelser er vigtig for, hvordan danske virksomheder, organisationer mv. står i mødet med disse udfordringer og i konkurrencen på det globale marked.

10.02.2023

Til Uddannelses- og Forskningsudvalget

I en tid præget af kriser og komplicerede udfordringer er højtuddannet arbejdskraft afgørende. Kvaliteten af de danske universitetsuddannelser er vigtig for, hvordan danske virksomheder, organisationer mv. står i mødet med disse udfordringer og i konkurrencen på det globale marked.

Den nuværende kandidatuddannelse sikrer fagligt og analytisk stærke kandidater, som er efterspurgt i erhvervslivet. Det er på de 2-årige kandidatuddannelser, at de studerende får tiden til at fordybe og dygtiggøre sig i specifikke emner gennem forskellige faglige valg, specialet og mulighed for praktik. Her er der rum til fordybelse, diskussion og refleksion, hvilket er afgørende for at opnå stærke grundkompetencer, metodeforståelse og specialiseret viden. Kandidater, som ansættes fx i konsulentbranchen, vil typisk få ansvar for eller deltage i komplekse projekter, hvor de skal kunne overskue store mængder viden, data og input. Her analyserer, vurderer og formidler økonomer, jurister, statskundskabere og revisorer m.fl. denne kompleksitet i rapporter, præsentationer og gennem rådgivning.

I en undersøgelse fra Djøf svarer 77% af adspurgte chefer i det private og offentlige, at en halvering af kandidatuddannelsen vil forringe kvaliteten af kandidater. 72% vil foretrække at ansætte en nyuddannet med en 2-årig kandidat frem for en 1-årig, hvis de selv kunne vælge.

Erhvervslivet efterspørger kandidater med solid grundfaglighed og metodeforståelse, der formår at sætte sig ind i nye problemstillinger, som kan bruges i en bred vifte af stillinger på tværs af sektorer. Samtidig er det vigtigt, at universiteterne fortsat udvikler det faglige indhold i tæt dialog med de virksomheder, som ansætter kandidaterne.

En anden fordel ved formen på de nuværende kandidatuddannelser er, at de studerende ved siden af studierne har tid til at opnå erhvervserfaring via studierelevant arbejde eller praktik. Denne erfaring giver de studerende en tilknytning til erhvervslivet, mens de stadig er studerende. Det er eftertragtet blandt arbejdsgiverne, hvor 67% mener, at studierelevant arbejde er et af de vigtigste parametre, når de ansætter. Det er netop denne kombination af grundfaglighed og erhvervserfaring, som er kompetencegivende og skaber dygtigere kandidater.

Vi håber, at UFU vil medtage disse overvejelser i de kommende politiske drøftelser og forhandlinger. Vi stiller os meget gerne til rådighed og ser frem til dialog om erhvervslivets behov for kandidater.

Venlig hilsen

Christian Jensby, kommende CEO hos Deloitte Denmark
Morten Mønster, CEO og seniorpartner hos KPMG
Lone Strøm, CEO hos FSR – danske revisorer
Sara Vergo, formand for Djøf

pressemeddelelse

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.