09.01.2023
Af Johanne Nordmann, formand for Djøf Offentlig. Bragt i Politiken 9. Januar 2023.
Under overskriften ’Ministres maskespil’ slår Politiken på lederplads 5. januar et slag for, at ministre selv bør styre deres private sociale medier, så vi undgår misbrug af det partipolitiske neutrale embedsværk. Politikens chefredaktør sender bolden videre til Djøf som fagforening for embedsværket og spørger, hvor Djøf sætter grænsen for, hvornår embedsværkets faglighed og troværdighed kastes over bord.
Jeg griber meget gerne den bold. For der er sket et skred, i takt med at ministrene i stigende grad bruger sociale medier. Mine medlemmer efterlyser klare retningslinjer for, hvad der her kan forventes af embedsværket. Medmindre vi vil have amerikanske tilstande, hvor embedsværket er politisk ansat og kommer og går med regeringen, skal vi have klare retningslinjer for, hvordan de offentligt ansatte embedsmænd og -kvinder bruger deres tid og ressourcer – og dermed skatteborgernes penge – når det gælder hjælp til opslag på bl.a. Facebook, Twitter og Instagram.
Udviklingen er ikke ny. Gennem mange år er sociale medier vokset i betydning og omfang. Det er på høje tid, at vi får skabt den klarhed, der er nødvendig for den ellers hæderkronede danske model med et partipolitisk neutralt embedsværk.
I dag er retningslinjerne uklare. Embedsværket må gerne hjælpe med at formulere opslag på ministerens private profiler, så længe det ligger inden for ministerens ressortområde, men det er og bliver en gråzone. Det er ikke kun os som fagforening, der er bekymrede. Folketingets ombudsmand udtaler, at »der tegner sig et billede af en udvikling, hvor embedsværket i stigende omfang anvendes til politisk virksomhed i bred forstand«, og anbefaler, at rammerne ses efter i sømmene.
Derfor er det positivt og på høje tid, at Statsministeriet og Justitsministeriet har iværksat et arbejde med at revidere retningslinjerne for ministres brug af sociale medier, og at det nye regeringsgrundlag holder fast i den politiske aftale fra før folketingsvalget om at gennemføre et eftersyn af det politiske system og Folketingets kontrol med regeringen, herunder embedsværkets bistand til ministres brug af sociale medier.
Det er også et område, som Djøf’s uafhængige Karsten Dybvad-udvalg er optaget af. Udvalget kommer inden længe med sine anbefalinger til, hvordan samspillet mellem ministre, embedsværk og medier kan styrkes. I forlængelse heraf vil Djøf tage initiativ til en dialog med repræsentanter for medier, arbejdsgivere på Slotsholmen og andre gode kræfter for at få sat nogle solide hegnspæle for, hvad vores partipolitisk neutrale embedsværk skal bruge tid på, når det gælder ministrenes kommunikation på sociale medier. Så bolden er grebet og allerede i spil.