14.07.2023
Jeg har selv arbejdet som rådgiver og lært et grundlæggende håndværk, som jeg har brugt i mine efterfølgende job.
Så konsulent-og rådgivningsbranchen står mit hjerte meget nær.
Ikke mindst, fordi den er med til at skabe grundlaget for den velfærd, vi alle holder så meget af.
Ifølge tal fra DI Rådgiverne leverer branchen i omegnen af 76 mia. kr. i årligt skattebidrag til statskassen.
Det svarer til de samlede omkostninger, vi har til at drive folkeskolen og finansiere forskning og udvikling i sundhedsvæsenet. Så vi skal passe godt på konsulent-og rådgivningsbranchen. Men for at gøre det skal vi også passe godt på medarbejderne og sikre fødekæden af talent.
For branchen lever af medarbejdernes viden, kreativitet og idérigdom.
Rigtigt mange unge søger ind i konsulent-og rådgivningserhvervene i disse år, fordi branchen tilbyder spændende og udfordrende arbejdsopgaver. Det skal de helst blive ved med.
Højt pres og uklare rammer
Desværre ser vi også en branche, der presser medarbejderne. En ny undersøgelse blandt Djøf's medlemmer i konsulent-og rådgivningsvirksomhederne viser, at næsten hver tredje oplever et pres fra deres nærmeste leder til at arbejde mere, end de ønsker. Samme andel mener, at deres arbejdsplads ikke gør nok for at sikre et godt arbejdsmiljø.
Over halvdelen har svaret, at de arbejder over forventet arbejdstid flere gange om ugen. Mere end hver fjerde mener ikke, at de har en god nok balance mellem arbejdsliv og privatliv.
Især yngre konsulenter under 30 år svarer i undersøgelsen, at de oplever et højt arbejdspres og uklare rammer.
Mere end fire ud af ti under 30 år føler sig presset til at arbejde mere, end de ønsker, og blandt dem, angiver mere end ni ud af ti, at der ikke er klare regler på deres arbejdsplads for, hvornår de forventes at stå til rådighed. I et bæredygtighedsperspektiv og med esg-brillerne på, er S'et (sociale forhold) og G'et (god selskabsledelse) bagud på point.
Syv gode anbefalinger
Jeg bliver ofte mødt med spørgsmålet: " Er det ikke op til folk selv, om de vil arbejde solen sort?" Mit svar er, at det må folk i princippet selv bestemme, men når vores medlemmer selv hejser et rødt flag, er vi som fagforening nødt til at reagere, for prisen er udbrændte mennesker.
Derfor har Djøf i tæt samarbejde med vores medlemmer i branchen udviklet syv anbefalinger, der skal bidrage til at skabe gode og attraktive arbejdspladser, som både er økonomisk og menneskeligt bæredygtige.
Første anbefaling handler om god personaleledelse. Personaleledere skal belønnes for gode trivselsmålinger og fastholdelse af medarbejdere.
Anden anbefaling handler om restitution. Der skal være klare retningslinjer for, hvornår konsulenterne forventes at stå til rådighed, og hvornår de kan holde fri.
Tredje anbefaling går på, at medarbejdernes skiftende behov for fleksibilitet anerkendes bedre, så de kan få den work-life-balance, de ønsker sig, dér hvor de er i livet.
Fjerde anbefaling omhandler diversitet og inklusion. Der skal være en langt bedre repræsentation af kvinder i ledelse og en mere inkluderende kultur på arbejdspladsen.
Femte anbefaling vedrører barselsvilkår.
Både mødre, fædre, medforældre og adoptionsforældre skal have mindst 24 ugers fuld løn, efter barnet er født - og alle former for anciennitetskrav skal væk.
Sjette anbefaling stiller skarpt på vigtigheden af mere lønåbenhed, da det bl. a. modvirker diskrimination.
Blandt andet skal lønforskelle mellem køn på mere end 2,5 pct. i sammenlignelige stillinger kunne forklares af ledelsen.
Syvende og sidste anbefaling handler om, at virksomhederne skal tage samfundsansvar og gøre det, de siger, de gør.
En stor del af de nye generationer af unge vælger arbejdsgiver ud fra et ønske om at være et sted, som bidrager til en bæredygtig udvikling.
En fælles løsning
Det er mit håb, at virksomhederne tager godt imod anbefalingerne og tilpasser dem til deres kultur og forretning.
Anbefalingerne er ment som konstruktiv inspiration med afsæt i de ansattes egen stemme, og de er en konkret håndsrækning til at skabe en mere bæredygtig forretningsmodel, så vi også om ti år har stærke rådgiver-og konsulentvirksomheder, der bidrager til vækst og velfærd.
Lad os løse problemerne i fællesskab.
Jeg glæder mig til at debattere, hvordan vi sammen kan gøre en vigtig branche endnu bedre.
Kronikken har været bragt i dagbladet Børsen 14. juli 2023.