]]>

Pressemeddelelse

Djøf: Kandidatudvalget har fået stillet en umulig opgave

Delrapporten fra Kandidatudvalget om fremtidens universitetsuddannelser illustrerer med al tydelighed, at udvalget har fået stillet en opgave, der er næsten umulig at løse inden for den økonomiske ramme, politikerne har vedtaget, siger Sara Vergo, formand for Djøf.

19.06.2024

Delrapporten fra Kandidatudvalget, der er i gang med at konkretisere den politiske aftale om fremtidens universitetsuddannelser viser med al tydelighed, at udvalget har fået stillet en opgave, der er næsten umulig at løse inden for den økonomiske ramme, politikerne har vedtaget, siger Sara Vergo, formand for Djøf. 

"Et mål om, at 20 procent af uddannelserne skal omlægges til erhvervskandidater, kan kun realiseres, hvis politikerne ændrer på rammen. De bør løsne på det fastlåste beregningstekniske krav om, at erhvervskandidater skal levere samme arbejdsudbud som studerende på 1-årige kandidatuddannelser. Det giver ikke mening at lægge til grund, at studerende på erhvervskandidaten skal arbejde nærmest fuld tid, samtidig med at de skal studere. Så spænder politikerne reelt ben for, at studerende vil vælge erhvervskandidaten", pointerer Sara Vergo og fortsætter: 

"Det vil koste lidt på reformøkonomien, men til gengæld muliggøre den politiske ambition om mere erhvervsrettede uddannelser. Og så bør de også ændre på vilkårene for de studerende, som kunne tænkes at vælge en erhvervskandidat, så studier og arbejde kan hænge sammen tidsmæssigt." 

Hvis ikke universiteterne formår at omlægge 20 procent af uddannelserne til erhvervskandidater, skal endnu flere uddannelsespladser forkortes, ud over de 10 procent, politikerne har vedtaget. 

"Det vil være skadeligt for både de studerende og Danmark som videnssamfund", fremhæver Sara Vergo. 

Hun opfordrer også politikerne til at give universiteterne mere tid til at tilrettelægge udmøntningen og skubbe de endelige beslutninger om indretningen af de lange videregående uddannelser med mindst et år, så det kan nå at blive ordentligt gennemarbejdet.  

"De studerende og virksomhederne har ikke brug for dårlige og forhastede løsninger." 

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.