07.03.2024
Text
Tilliden mellem embedsværk og medier har det rigtig skidt. Det viste den rapport, som Dybvadudvalget offentliggjorde i midten af 2023 tydeligt. Embedsværket beskriver en utryghed ved at have med journalister at gøre, fordi man ikke altid kan genkende fremstillingen af en sag og oplever, at historier skævvrides eller skarpvinkles. Samtidig er anmodninger om aktindsigt omfattende at besvare og tidspresset er enormt. På den anden side fortæller journalister, at Slotsholmen lukker sig om sig selv, og at embedsværket kan opleves som ’en mur’, når det kommer til aktindsigt og adgangen til information. Også ude i kommunerne opleves der store problemer med manglende åbenhed og lange ventetider.
Dybvadudvalget anbefalede derfor, at repræsentanter for begge sider satte sig sammen for at forbedre tilliden og samarbejdet mellem journalister og embedsfolk. Og derfor holder Djøf og Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation denne torsdag eftermiddag det første møde i et nystiftet Advisory Board, der konkret skal arbejde for at bedre samarbejdet og tilliden mellem parterne.
De to fagforbund har hver udpeget seks medlemmer, så der er repræsentanter fra både pressen og embedsværket. Og Karsten Dybvad – der stod i spidsen for og lagde navn til Dybvadudvalget – vil på det første møde uddybe sine anbefalinger.
Arbejdet i Advisory Boardet løber efter planen til oktober 2025, og både formand i Djøf, Sara Vergo, og DJ-formand Tine Johansen ser frem til arbejdet:
”Det er et problem både for vores medlemmers arbejdsliv og for samfundsdebatten, når der er tillidsproblemer og knas i samarbejdet mellem journalister og embedsværk. Derfor glæder det mig, at vi nu sætter os sammen med Dansk Journalistforbund i et nyt fælles forum for at knække den nedadgående tillidskurve og sammen udvikle idéer til bedre samarbejde. Jeg tror på, at ærlige samtaler og nysgerrighed på hinandens arbejdsvilkår er en væsentlig del af løsningen - fordi viden og relationer slår mistro og modvilje,” siger Sara Vergo.
Tine Johansen supplerer:
”Det er vigtigt for den demokratiske samtale, at journalister og embedsfolk har et respektfuld forhold og en forståelse for hinandens arbejdsvilkår. Hvis medlemmer af Djøf fik bedre forståelse for, hvordan journalister arbejder – og omvendt, ville vi kunne få bedre journalistik og dermed mere åbenhed i samfundet.
Når embedsværket konstant har paraderne oppe over for journalisterne, vil de måske være mindre tilbøjelige til at spørge ind til, hvad det præcis er, journalisterne leder efter, når de søger aktindsigt eller stille op til interview. Og vi ved, at journalister ofte efterspørger bedre adgang til fagpersoner i alle dele af den offentlige administration. Bedre tillid imellem parterne kunne være vejen dertil,” siger hun.