]]>

Djøf

3 klassiske spørgsmål om jobskifte

Skader korte ansættelser mit cv? Kan jeg fortælle min chef, at jeg søger nyt job? Hvordan forholder jeg mig til et kontra-tilbud? I Djøf får vi ofte disse 3 spørgsmål fra medlemmer, der søger nyt job.

1. Skader korte ansættelser mit cv?

Korte ansættelser skader ikke nødvendigvis på dit cv.

Ved en jobsamtale vil du helt sikkert blive spurgt, hvorfor du har mange jobskift. Så længe der er en naturlig forklaring, er der ikke grund til at tro, at flere korte ansættelser vil diskvalificere dig på forhånd. Der er også forskel på, om du selv har opsagt dine stillinger, om det har været tidsbegrænsede stillinger, eller om du er blevet opsagt. Ligegyldigt hvad, så skal du være klar til at svare.

Vær bevidst om, hvad du har fået ud af dine korte og måske mange ansættelser, og hvordan du kan bruge det som en kompetence fx i forhold til at være forandringsparat, sætte dig ind i nye områder og tilegne dig ny viden.

Jobmarkedet har ændret sig meget over de sidste 10 år. Der er kommet langt højere krav til mobilitet og til at kunne takle forandringer. Hyppige jobskifte er en naturlig del af mange djøferes arbejdsliv. Det ved arbejdsgiverne godt, og derfor forventer de færreste chefer nok, at du kommer til at fejre 25-års jubilæum i jobbet. 

Vidste du?

At djøferne i gennemsnit skifter jobs hver 4. år. 

Fordelt på alder er der dog stor forskel på, hvornår en djøfer skifter arbejdsplads. Samlet set er der en tendens til, at djøfere hyppigere skifter jobs i starten af deres arbejdsliv. Herefter bliver der længere mellem skiftene. For eksempel bliver djøfere mellem 25 og 29 år i gennemsnit lidt over 2 år i deres jobs, hvorimod djøfere mellem 50 og 54 år i gennemsnit er i jobbet omkring 7 år.  

Læs også: Over halvdelen af djøfere overvejer nyt job.

 
 

 

2. Kan jeg fortælle, at jeg søger nyt job?

Som udgangspunkt fraråder vi, at du fortæller din chef, når du begynder at overveje at skifte dit nuværende job ud med et andet. Der kan jo gå noget tid, inden du lander det nye job, og i den periode risikerer du, at de spændende og mere langsigtede opgaver bliver placeret hos andre. Du kan også risikere, at stemningen mellem dig og din chef bliver halvdårlig i den sidste tid, du er ansat.

Dog kan der være chefer, som du godt kan sige det til. Måske har I allerede til MUS eller ved andre lejligheder talt om, at du er ved at vokse ud af jobbet, at du savner nye udfordringer eller har højere ambitioner. Måske har din chef svært ved at opfylde dine ønsker, men vil gerne sparre med dig i forhold til at komme videre. De fleste chefer respekterer ærlighed, men i denne situation kræver det også, at I har en særlig god relation, og at du vurderer, at din chef vil hjælpe dig, selv om det betyder, at du ender med at forlade dit nuværende team/din afdeling. 

3. Hvordan skal jeg forholde mig til et kontratilbud?

Det kan ske, at du bliver mødt med et kontratilbud fra din nuværende arbejdsgiver, når du siger op.

Blandt rekrutteringsfolk hersker der en tommelfingeregel, som går ud på, at 80 % af dem, der takker ja til et kontra-tilbud, ikke er i virksomheden efter 1 år. Det er ikke en statistik, vi kan hverken be- eller afkræfte, men det giver god mening, at du tænker dig grundigt om, inden du takker ja til et kontra-tilbud.

Stil dig selv disse spørgsmål, inden du siger ja til at blive i dit nuværende job:

  • Hvorfor sagde du ja tak til det nye job til at starte med?
  • Hvilken udvikling ønsker du at have fremadrettet, og hvilken arbejdsgiver kan bedst imødekomme dette ønske?
  • Hvis der var elementer i dit nuværende job, som du var træt af, vil de så blive mindre, hvis du siger ja tak til kontratilbuddet?
  • Giver kontraktilbuddet anledning til en snak om løn og vilkår?

Held og lykke med jobsøgningen.

 

Fakta

Djøfere skifter i gennemsnit jobs hver 4. år

Djøf har undersøgt, hvor længe medlemmer typisk er ansat i job inden de skifter. Det sker i gennemsnit hvert 4. år.

Fordelt på alder er der dog stor forskel på, hvornår en djøfer skifter arbejdsplads. Samlet set er der en tendens til at djøfere hyppigere skifter arbejde i starten af deres arbejdsliv, hvorefter der bliver længere mellem skiftene. 

For eksempel bliver djøfere mellem 25 og 29 år i gennemsnit lidt over 2 år på deres arbejdsplads, inden de skifter, mens dem mellem 50 og 54 år i gennemsnit er på deres arbejdsplads i omkring 7 år.

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.

Tænk længere

Djøf

Karriere- eller brancheskift