]]>

Djøf

Vejen til lederjob

Søg dit første lederjob. Se videoer om motivation, test og ledelsesstil.

Hvorfor vil du være leder?

Når du skal søge en lederstilling, er det væsentligt, at det fremgår tydeligt, hvad der motiverer dig ved jobbet, og hvad du som leder kan bidrage med. En kommende arbejdsgiver vil være interesseret i at vide, hvorfor du vil være leder, hvad der driver dig, og hvordan din personlighed og faglighed gør dig til en god leder.

Nogle opgaver ligger tættere på ledelse end andre. Gå efter de opgaver, der træner og udvikler dig i ledelse. Opgaver som er forretningskritiske, strategiopgaver, kommunikation, samarbejde, ledelse, koordinering - for blot at nævne nogle få.

Du har givetvis gode forudsætninger for at få de opgaver. Stå ved, at du vil det – bed om det, eller tag dem uden at spørge. Det vil de fleste steder blive værdsat, og du vil rykke en tand tættere på dit lederjob. Tro på det, og vis du er en leder. Brug det til at kalibrere din motivation, så du kan forklare, hvorfor du vil være leder, og hvad du særligt bidrager med i lederrollen.

Hvis du ikke har ledererfaring

Du behøver ikke at have haft formelt ledelsesansvar for at kunne dokumentere, du har de relevante kompetencer. Og er du god til at træffe beslutninger og tage ansvar – i og uden for arbejdslivet – så vil du givetvis også være det som kommende leder.

Din opgave i ansøgning, cv og i jobsamtale er at synliggøre, at du har erfaringerne med de efterspurgte detaillederkompetencer fra dit virke i job og dit liv i øvrigt. Du skal oversætte dine hidtidige erfaringer til lederkompetencer.  Om du har haft titel af leder får da mindre betydning.

Nogle eksempler på opgaver, som godt kan have med ledelse at gøre, er:

  • deltagelse i ansættelsesudvalg
  • strategiarbejde
  • oplæring af andre og nye medarbejdere 
  • budgetansvar
  • tværgående projektarbejde.   

Vi har spurgt Rasmus Vendelbo Meyhoff, partner i rekrutteringsfirmaet Compass Human Resources Group, hvad han lægger vægt på og kigger efter, når han ansætter nye ledere.

Gør dig bevidst om din ledelsesstil

Vil du gerne være leder, bør du kunne hvile naturligt i rollen. Du skal fx være afklaret med at være den, som alle taler om ved kaffeautomaten.

Som leder har du magt, og derfor er du særligt eksponeret. Så din måde at være leder på i praksis er vigtig. Du må spørge dig selv, hvilken ledelsesstil du repræsenterer. Hvad vil du gerne have, dine kommende medarbejdere siger om dig, når du leder dem?

Er du den delegerende, den støttende, coachende eller fx den instruerende leder. Måske mestrer du og trives med alle eller flere af lederstilene. Overvej, hvordan du udfylder de forskellige lederroller. Giv eksempler på, hvordan giver det sig til udtryk i din interaktion og ledelse af medarbejdere. 

  • Hvor ser du især dine styrker?
  • Hvad motiverer dig mest?

Faglig ekspert

- du er rigtig dygtig på det faglige felt, som du skal lede - en slags supersagsbehandler

Administrator

– du planlægger, styrer budgetter, godkender ferielister o.l.

Strateg

– du er stærk på visionerne og har mange idéer om, hvor virksomheden skal bevæge sig hen, god til at kommunikere

Personaleleder

– du forstår at motivere og engagere dine medarbejdere. Kan også prioritere og korrigere.

Hvor stor betydning har en test for dit første lederjob?

Rasmus Vendelbo Meyhoff, partner i rekrutteringsfirmaet Compass Human Resources Group, fortæller om hvor meget dit testresultat vægter i forhold til dine chancer for at få dit første lederjob.