]]>

Bliv mester i at sparre på distancen

Sparring med kollegerne er vigtigt, når I arbejder fra forskellige adresser. Se her hvordan.

Når dine kolleger arbejder hjemmefra, får du ikke meget sparring ud af at gribe kaffekoppen og stikke hovedet forbi deres tomme kontor. Men med gode vaner kan I bruge hinanden effektivt online.

De spontane spørgsmål og sparringsrunder bliver færre, når du og dine kolleger arbejder mere derhjemme og mindre på kontoret.

Men med distancen stiger jeres behov for at tjekke ind med hinanden både fagligt og socialt.

Med sparring skaber I ikke bare bedre resultater. Det er også nemmere og sjovere at løse opgaverne, når du har en god kontakt med de andre på jobbet.

Her får du gode råd til at sparre på distancen.

#1 Find den rigtige sparringspartner

Du kan formentlig trække på mange kolleger, når du har brug for sparring. Men husker du det? Slå autopiloten fra, og vælg ud fra flere perspektiver, end at du og Peter plejer at sparre godt.

Overvej, hvem der har de kompetencer, evner, viden og personlighed, som matcher dit behov bedst. Er det din chef, en fagspecialist eller en kollega, fordi noget omkring dig driller?

Når du tænker bredt, får du adgang til flere af dine kolleger – og det er vigtigt, når I arbejder på distancen og mangler den daglige kontakt på gangene, i kantinen og ved kaffemaskinen. Både for jeres sociale fællesskab, og fordi du bliver skarpere på dine egne opgavers bidrag til de fælles forretningsmål med et bredt netværk af sparringspartnere.

#2 Vær tydelig om formålet

Din kollega er ikke tankelæser og vil helt sikkert sætte pris på god forberedelse. Når I sparrer online, kan det være sværere at fornemme og læse dine signaler, end når I sidder i samme rum.

Fortæl om dit behov – gerne før I mødes. Skal hun bare lytte? Vil du have hendes råd eller erfaringer? Handler det om at læsse af? Eller skal I brainstorme og ideudvikle?

Hav også respekt for din kollegas tid. Lad være med at mase en sparring ind i din kollegas kalender, så hun må skippe frokosten eller får væg-til-væg møder fra morgen til fyraften. Selv med en stram kalender vil din kollega nødigt afvise dig, men en tidspresset sparringspartner er sjældent den bedste.  

#3 Vælg den rigtige kanal

Når dine kolleger arbejder hjemmefra, har du dårligere føling med stemning, travlhed og tilgængelighed. Overvej, hvilket medie der passer bedst til dit formål.

En sms eller chat kan glimrende bekræfte en aftale. Et telefonopkald fungerer fint, hvis I ikke har behov for visuelt materiale. Og som bonus I får mulighed for at gå en tur eller tage en pause fra skærmen, når I ikke er bænket ved computeren.

Onlinemøder er bedst, når I skal se hinanden i øjnene, og fungerer typisk bedre end telefonen, hvis I er mere end to deltagere. Andre gange er et fysisk møde den gode løsning, fx hvis du skal forhandle eller styrke en relation. Eller hvis I skal i gang med whiteboards og kreative udviklingsopgaver. Og hvad med en walk-and-talk, hvis I skal vende en udfordring?

Sæt dig ind i de teknologier og platforme, din organisation benytter, så du er klar til at sparre med dine kolleger på alle kanaler.

Hellere en sparring for meget

Sparring på den hybride arbejdsplads, hvor der er mulighed for hjemmearbejde, kræver en indsats fra ledelsen og fra dig som medarbejder.

Der bør være klare rammer for, hvordan I samarbejder på distancen. Er din leder ikke tydelig om det, så tag selv initiativ, eventuelt sammen med dine kolleger, til at skabe rammerne for jeres måde at distancesamarbejde på. 

Når I sidder på forskellige adresser, er det sværere at fornemme hinandens opgaver og nemmere at fortabe sig i et spor, som ville have godt af et nyt perspektiv. Så tag hellere fat i dine kolleger en gang for meget end en gang for lidt.

Bliv klogere på hybridarbejde

Mere hjemmearbejde har givet work-life-balance en ny dimension. Både frihed og fleksibilitet, men også udflydende grænser og udfordringer for fællesskabet.

Få tips fra eksperter i hybridledelse