]]>

Få en god relation til din leder

Din trivsel og dine karrieremuligheder påvirkes af forholdet til din leder – se, hvad du kan gøre for at komme på bølgelængde.

Du og din nærmeste leder er som to forbundne kar, hvor strømmen helst skal cirkulere frit. Fra dig strømmer resultater og information. Og tilbage strømmer – forhåbentlig – tillid, handlerum og karrieremuligheder. Bliv bedre til at forstå og kommunikere med din chef.

Der findes fremragende ledere og sløje chefer. Og de fleste ligger et sted derimellem.

Uanset om du har vundet i det store cheflotteri eller trukket en nitte, er der god grund til at pleje jeres forhold så godt som muligt. Al erfaring viser nemlig, at din relation til chefen er afgørende for din trivsel og dine muligheder i jobbet.

Her får du fire råd, der hjælper dig til at forstå din chefs sendefrekvens og kommunikere, så I begge to opnår jeres ønsker og mål.

# 1: Sæt dig i din chefs sted

En god relation starter med at forstå, hvilken type din chef er, og hvilken situation, din chef befinder sig i.

Hvad driver din leder? Ingen kan læse tanker, men prøv alligevel at afkode nogle træk. Lyser han eller hun op, hvis du kommer med nye ideer, eller ligger motivationen snarere i stabil, sikker drift? Og er din chef introvert eller ekstrovert? Sagsorienteret eller relationsorienteret?

Du behøver ikke dele din chefs præferencer, men du skal kende dem. Kig også på dig selv – er du en helt anden type? Hvordan?

Prøv så at forstå din chefs situation. Hvad bliver din chef målt på? Hvornår er din chef en succes? Hvilke relationer har din chef i organisationen? Hvilke krydspres agerer han eller hun i? Hvad tynger?

Når du kender din leders kontekst, kan du bedre forstå hans eller hendes beslutninger og adfærd.

# 2: Opbyg tryghed og tillid

Tryghed og tillid er centralt for forholdet til din nærmeste leder. Det opnår du ved at holde aftaler, være loyal og informere i god tid.  

Har du et projekt, der er i risiko for at kæntre, så inddrag din chef, før båden begynder at tage vand ind. Tænk også gerne i løsninger, hvis du påpeger problemer. Når din chef er tryg ved dig, udvides rammen typisk for, hvilken kritik du kan komme med, og hvilke opgaver du kan betros. 

Det tager tid at bygge tillid og tryghed, og det kommer ikke af sig selv. Men når I finder musikken, vil din chef formentlig give dig længere snor og udvide dit handlerum, så I kan gøre hinanden bedre og bedre.

# 3: Flet dine ønsker med virksomhedens

Vil du have gennemslagskraft og flere af dine forslag igennem, så flet dine egne ønsker med virksomhedens mål.

Har du ambitioner om fx at blive projektleder, så understreg, hvordan det vil spille sammen med forretningens strategi og skabe resultater – frem for blot at slå på, hvor spændende det kunne være for dig.

# 4: Rammesæt møderne med din chef

Kender du det: Du har bedt om et møde med chefen. Men under mødet taler I om noget helt andet, end du havde planlagt. Du går mere forvirret derfra – og måske har du ovenikøbet en uønsket opgave under armen.

Så har du helt sikkert også ærgret dig over, at du ikke fik sat nogle bedre rammer for mødet.

Det sidste trin handler derfor om, hvad du bør overveje inden et møde med din chef:

  • Emne: Hvad er emnet for mødet?
  • Formål: Hvad vil du have ud af mødet? Grønt lys for noget? Eller sparring?
  • Hvem? Er det overhovedet din chef, du skal tale med? Eller måske en specialist?
  • Hvordan? Vær tydelig om, hvordan du ønsker mødet afviklet. Sig fx ”Jeg har ikke brug for, at vi beslutter noget på det her møde, men vil gerne sparre med dig om den her sag, er det okay?”

Giv konstruktiv sparring

Den gode relation til chefen handler om at være opmærksom på, hvilken kommunikation der virker og ikke virker. Så kan I undgå mange misforståelser og få det bedste ud af hinanden. Hverken din leder eller arbejdsplads har brug for et team af nikkedukker, så vær en konstruktiv, kritisk sparringspartner.

Det vil gavne jeres arbejdsfællesskab, din arbejdsglæde og dine muligheder i jobbet.

missing

Spørg os om ledere og ledelse

Kunne forholdet til din chef være bedre? Eller har du selv lederambitioner? Book os til en snak og få sparring om din trivsel og karriere.

Book en karrieresparring