]]>

Tag snakken med din chef

Ønsker du ændringer eller flere udfordringer i dit arbejdsliv? Få topchefens insidertips til samtalen med din leder.

Gennem hele dit liv sker der ting, som påvirker dine prioriteter på jobbet. Du får børn, flytter – måske til et andet land – du efteruddanner dig eller får lyst til at gå nye veje. Det skal du handle på, men det er ikke ligegyldigt hvordan, mener underdirektøren i Milestone Systems.

”Du skal forfølge det, der gør dig glad og motiveret – om det så er flere arbejdsopgaver, en ny faglighed eller mere tid til familien – ellers bliver der let ubalance. Men hvis noget skal ændres i dit arbejdsliv, har du også selv et ansvar for at sige til”, siger Malou Mousten Dyhr Toft, der er underdirektør i techvirksomheden Milestone Systems.

Tag snakken i tide

Sig til, før jorden brænder under dig, hvis du kan. Din leder kan bedre hjælpe dig, når du løbende gør opmærksom på, hvordan du har det.

Som leder har Malou Mousten Dyhr Toft selv suppleret de løbende opgavemøder med jævnlige udviklingsmøder, så alt ikke hviler på den årlige mus-samtale.

”Vi tager generelt for få og for sjældne individuelle courageous conversations – af frygt for, at noget kører af sporet. Med mere fokus på ”hvordan” frem for ”hvad” får I en bedre ramme for at tale om, hvilken adfærd eller ændringer der kan være nøglen i forskellige samarbejdsrelationer”, uddyber hun.

Vær konkret og ærlig

Når du ønsker ændringer, så giv din chef en chance for at stille ind på den rette frekvens. Fx kan du sige på forhånd, at du gerne vil vende noget omkring din personlige situation på jobbet.

På mødet skal du være konkret og ærlig om dine ønsker og ambitioner. Lad være med at pakke tingene ind. Du risikerer bare, at din leder ikke opfanger, hvad du vil. Fx mere ansvar, mere fleksible arbejdstider, eller mere anerkendelse i teamet.

Gør dig også klart, hvad du vil bruge din leders svar til.

Er du klar til et nej?

”Din chef siger muligvis nej. Vær på forhånd afklaret med, hvad der er til forhandling, og hvad der eventuelt ikke er. Kan du leve med, at dit ønske ikke bliver opfyldt? Så undlad at være stejl i dine krav og udmeldinger. Kan du ikke leve med et nej? Hvad gør du så?”, siger Malou Mousten Dyhr Toft.

Det hjælper at være godt forberedt, tilføjer hun. Hav gerne forslag til løsninger på det, du vil opnå. Og sæt god tid af til mødet. Husk også at aftale, hvad der skal ske efter mødet. Skal I mødes igen om en uges tid? Skal HR involveres? Eller var det vigtigste at få ventileret og taget snakken?

Hvis du har brug for en generalprøve – måske fordi du ikke er helt tryg ved din chef – kan du fx teste dine argumenter på en anden leder eller mentor i din organisation eller omgangskreds.

Glem hvad de andre mener

Du skal have det godt med dine valg og fravalg. Men luk ørerne for andres meninger. Kun du ved, hvordan du skaber mening og energi i dit liv.

”Du kan selvfølgelig ikke det hele, så vær realistisk. Vil du være topleder, ja så er det nok de færreste, der kan nøjes med at arbejde 37 timer om ugen. Jeg har selv tre børn og synes, at Lagkagehuset gør det glimrende, og at rengøringshjælp er en velsignelse. Det gælder om at droppe den dårlige samvittighed – for tit er vi jo vores egen værste dommere. Så træf de valg, der er vigtige for din livsglæde, og tag så snakken med din chef, hvis det er det, der skal til”, understreger Malou Mousten Dyhr Toft.

Tips til snakken med din chef

  • Spræng ikke en bombe på mødet, men snak løbende med din leder.
  • Vær tydelig og ærlig – og hav konkrete forslag til løsninger.
  • Gør dig klart, at din leder kan sige nej. Hvad gør du så?
  • Husk at aftale, hvad der skal ske efter mødet.
Det er naturligt at føle sig nervøs, når du har nye krav eller ønsker til dit job – for det kan opfattes som utilfredshed. Derfor kan du bruge os i Djøf til at teste dine argumenter og få sparring om samtalen med din chef.
Jakob Sloth Petersen
Jakob Sloth Petersen, chefkonsulent i Djøf

Hold generalprøven med os

Vil du have sparring om work-life-balance eller teste dine argumenter før snakken med din leder – så book en gratis karrieresamtale med en af vores rådgivere.

Få en karrieresamtale