]]>

Nyhedsmail

Graduates og vejen til dit første job

Skal du søge graduate-programmer, almindelige stillinger - eller begge dele?

Hvad er et graduate-program?

Der er oftest tale om en tidsbegrænset stilling på to år med en turnusordning i udvalgte afdelinger i organisationen i ind- og udland. Og udvalgt er lige nøjagtigt også, hvad du bliver. Udvalgt blandt flere hundrede, til nogle stillinger endda flere tusinde andre ansøgere. Derfor skal du som ansøger kunne dokumentere, at du er og kan noget helt ud over det sædvanlige, og at du er den super målrettede type.

Det er rigtig nok en form for uddannelsesstilling, hvor du får mulighed for at få indblik i forskellige afdelinger i organisationen, men tag ikke fejl: Du bliver bestemt ikke holdt i hånden, og det forventes, at du præsterer og skaber synlige og brugbare resultater fra første dag på jobbet. Derfor er et graduate-program langt fra for alle.

Tårnhøje krav

Virksomhederne stiller store krav til, hvem de vil ansætte som graduates. Du skal:

 • være blandt de 10% bedste på din årgang

 • have en international profil, gerne med både et semester og en praktik fra udlandet

 • kunne fremvise et cv med erfaring fra andre globale virksomheder

 • elske virksomhedens mission, om så de producerer høreapparater, shampoo eller tobak

 • have den rette personlighed: social, teamplayer, konkurrencemenneske og være leder in spe

 • have den dér ekstra X-factor, der får dig igennem ethvert nåleøje.

Selvom det måske er lidt skarpt trukket op, er punkterne tydelige tendenser på de krav, virksomhederne stiller. For som graduate bliver du en af virksomhedens kransekagefigurer, et prestige-/employer branding-projekt, der skal sendes rundt i organisationen og meget gerne imponere.

Og det er da også top sejt at slippe igennem det berømte nåleøjet. Du vil helt sikkert også få en masse fantastiske oplevelser, fede opgaver, og du vil have en blåstempling videre i karrieren hos lignende organisationer som særligt udvalgt blandt flere tusinde efter et benhårdt udskillelsesforløb.

Men det er altså kun de få udvalgte, der kan kalde sig en del af eliten, og som starter karrieren i et graduate-program. Størstedelen finder vej til en spændende karriere via et fedt fuldtidsjob.

For almindelige dødelige

Inden du stirrer dig blind på graduate-programmerne, så husk fordelene ved et ”almindeligt” fuldtidsjob:

 • Du bliver specifikt castet til at indgå i én foruddefineret stilling og i et team

 • Hvis du vil, ved du også hvor du er om 8 måneder

 • Du vil blive tænkt med i den langsigtede planlægning i teamet

 • Der kan være mindre rejseaktivitet og ofte bedre work/life-balance

 • Lønnen er ofte højere

 • Der er større sandsynlighed for, at du lander jobbet, da der typisk er færre ansøgere

Nogle tror, at det er nemmere at lande et graduate-job, som første job, da det helt tydeligt er målrettet nyuddannede og konkurrencen derfor er mindre. I mange andre jobopslag står der da også, at man ønsker kandidater med erfaring, og det kan godt være afskrækkende. Men jobopslagets ønsker til dine kvalifikationer er altså kun en ønskeliste fra virksomheden. Og selv ikke spændende virksomheder lever i en ideel verden, hvor de altid får alt, hvad de ønsker. Tag derfor chance og fokusér på at målrette dit cv og din ansøgning, så du rammer så mange af ønskerne som muligt.

For den virksomhed eller organisation, som skal rekruttere en ny medarbejder, er det vigtigt at finde en kandidat med en attitude og en personlighed, som passer ind i teamet/afdelingen og så en hel masse gåpåmod og lyst til at lære og give den en ordentlig skalle. Og det kan i nogle tilfælde lige så godt være en nyuddannet som en mere erfaren. 

Det behøver ikke være enten/eller

Begge typer af job har altså sin charme, sine fordele og sine ulemper. Du behøver ikke skulle beslutte dig for kun at søge graduate-programmer eller kun at søge almindelige stillinger. Lav fx en både-og strategi:

 • Læg billet ind på forskellige graduate-programmer

 • Søg på stillingsopslag, selvom du ikke 100% matcher samtlige kvalifikationer på ønskelisten (og virksomheden måske heller ikke alle dine ønsker) 

 • Lav research via LinkedIn og aktiver dit netværk: Sæt møder op med tidligere chefer/samarbejdspartnere/skolekammerater og hør, hvordan de har landet deres job

 • Send uopfordrede ansøgninger til virksomheder, der ligner dem, du har været i kontakt med via ovenstående metoder 

Den gode start på din karriere er dér, hvor du får kompetencer, viden og erfaringer inden for områder og brancher, som du kan bruge i din videre karriere. Det finder du både i et graduate-program - og i masser af andre stillinger. 

 

 

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.