]]>

OK21 - on the road again

Vi lykkedes ikke med at få overenskomsten forlænget, til samfundsøkonomien (forhåbentlig) har stabiliseret sig, så nu er vi i gang med at forberede forhandlingerne efter den oprindelige plan. Jeg giver en kort status på, hvor vi er i processen.

Al snak om forlængelse af de nuværende overenskomster er forstummet, fordi vi ikke kunne blive enige om at stå skulder ved skulder og vente, til der samfundsmæssigt er et bedre overblik over den økonomiske situation. Nu ser vi frem til at møde arbejdsgiverne ved forhandlingsbordet i 2021, for vores krav er stadig vigtige og relevante.

Vejen til forhandlingsbordet 

Jeg har tidligere skrevet til jer, at jeg er meget ærgerlig over, at vi ikke kunne finde fælles fodslag blandt lønmodtagerorganisationerne og gå efter at forlænge den nuværende overenskomst, men når det er sagt, så er jeg selvfølgelig mere end klar til OK21. Overenskomstforhandlinger er så at sige min kerneopgave – og jeg glæder mig: Jeg synes i dén grad Djøf Offentligs medlemmer fortjener, at der bliver kæmpet benhårdt for deres helt rimelige krav til forbedring af arbejdsvilkårene.

I bestyrelsen har vi siden efteråret 2019 været godt i gang med forberedelserne af OK21. Og allerede i februar 2020 samlede vi krav ind hos jer tillidsrepræsentanter, klubber og medlemmer. De gode og værdifulde inputs blev til den kravspakke, som repræsentantskabet godkendte den 24. april 2020. Så selvom corona og drøftelser om forlængelse var en omvej, som vi var nødt til at følge, er vi nu tilbage på hovedvejen, som fører til forhandlingsbordet. 

Næste stop på ruten er, at vi skal tale os frem til en samlet AC-kravspakke med vores søsterorganisationer i AC. Derefter skal de andre organisationer på det offentlige område tages i ed og endelig venter forhandlingerne med de tre arbejdsgivere i stat, regioner og kommuner.

It is the economy, stupid

Som Bill Clintons kampagnestrateg slog fast i 1992, så står og falder en præsidents succes med, om der er styr på økonomien og hvilken vej vækst- og ledighedskurven vender. Uden sammenligning i øvrigt er det også lidt det, der gør sig gældende ved overenskomstforhandlinger. Det er alt andet lige lettere at få sine krav igennem, når de økonomiske nøgletal ser positive ud, for alle krav – selv dem, der ikke ser sådan ud – koster noget…  

Den nuværende økonomiske situation vil ikke kunne undgå at få konsekvenser for forhandlingerne, men Djøf Offentligs medlemmer excellerer i kreative løsninger på samfundets problemer, og med samme kreative tilgang til opgaven vil jeg kaste mig ind i overenskomstforhandlingerne.  Det bliver næppe let. Den økonomiske ramme, vi havde set frem til i begyndelsen af 2020, er ikke realistisk - den bliver en mere beskeden en af slagsen. Samtidig kan vi se frem til forhandlinger, hvor mange faggrupper mener, at det er lige netop deres tur til at få den største bid af kagen. Men jeg lover at gøre mit bedste!

I hører mere

I vil selvfølgelig bliver informeret om små og store skridt frem mod OK21, og jeg ser allerede nu frem til, at vi sammen skal holde klubmøder, sektorudvalgsmøder og repræsentantskabsmøde, hvor OK21 kommer på dagsordenen.

Følg med på djoef.dk/ok21.

 

Mange hilsner

Sara Vergo