Normallønsoverenskomst eller minimallønsoverenskomst
Der findes grundlæggende to typer overenskomster i Danmark. Den ene er en normallønsoverenskomst, den anden en minimallønsoverenskomst.
I en normallønsoverenskomst er alle løndele aftalt for den pågældende overenskomstperiode, og lønnen for den enkelte medarbejder kan i princippet aflæses i overenskomsten. Eksempler på normallønsoverenskomster er overenskomster inden for transport, byggeri og handel- samlet også betegnet som transportforliget.
I en minimallønsoverenskomst er der for den pågældende overenskomstperiode aftalt en mindsteløn, som medarbejderen skal have. Den endelige løn til den enkelte medarbejder aftales imidlertid direkte mellem medarbejder og arbejdsgiver uden fagforbundets eller arbejdsgiverforeningens indblanding. Eksempler på minimallønsoverenskomster er industriens overenskomster – samlet betegnet som industriforliget.
På det private arbejdsmarked, oplever vi både normallønsoverenskomster og minimallønsoverenskomster, og forhandlerne vil typisk læne sig op ad henholdsvis transportforliget eller industriforliget, ikke nødvendigvis på indholdet med i stedet på den samlede økonomiske ramme.
Industriforliget
Den 9. februar 2020 blev det annonceret, at industriforliget var forhandlet på plads. I industriforliget, blev parterne enige om følgende nye vilkår:
- Fritvalgskontoen øges fra 4 til 7%. Kontoen forhøjes med 1% pr. år, med første regulering den 1. marts 2020. Kontoens anvendelsesmulighed udvides med øget frihed til børnefamilier, der nu også kan bruge kontoen til fravær ved barn til lægen og til at holde barns anden sygedag
- Der er aftalt kronestigning i mindstelønssatserne. Omregnet til procent giver det: 2,38% første år, 2,05% andet år, 2,01% tredje år
- Forøgelse af overarbejdssatser med 1,6% pr. år
- Forældreorloven tilføjes med tre ugers øremærket forældreorlov med fuld løn til den anden forælder, således at der i alt er 16 ugers forældreorlov. Af disse uger har moren ret til 5 af ugerne og faren har ret til 8 uger. De resterende 3 uger kan deles mellem forældrene
- Præcisering af, at tillidsrepræsentanter har samme rettigheder til informationer som før GDPR
- Forbedringer af arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår (deltagelse i kurser og adgang til it-systemer)
- Løn under sygdom forøges fra de nuværende ni uger til 14 uger
- Tidligere tildeling af pension til lærlinge
- Støtte til Industriens kompetenceudviklingsfond gøres permanent med øgede muligheder for uddannelse i opsigelsesperioden
- Grønt ansvar: Vedvarende, systematisk og stærkt samarbejde mellem ledelse og ansatte til fremme af den grønne omstilling.